ΕΜΑ: Επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτας στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Αυγούστου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Συστάσεις ΠΟΥ

Στο μεταξύ, συστάσεις προς τους πολίτες να μην αναμιγνύουν με δική τους πρωτοβουλία εμβόλια διαφορετικών εταιρειών απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις αρχές δημόσιας υγείας.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σβαμίναθαν, έκανε λόγο -κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, για «επικίνδυνη τάση», τονίζοντας πως θα προκληθεί «μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη και μια τέταρτη δόση» εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Τα άτομα δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων» ανέφερε επιπλέον μέσω Twitter και πρόσθεσε: «Αναμένονται δεδομένα από μελέτες για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων – πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλεια».

Μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Το στέλεχος Δέλτα , ήδη εντοπίζεται στο 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες στη χώρα μας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου και στην Ελλάδα,  επισημαίνοντας ότι το στέλεχος αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Γώγος: Μεγάλη διασπορά της Δέλτα στην κοινότητα

Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίσε μιλώντας στο MEGA, πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», σημείωσε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης 

«Καμπανάκι» Θωμαϊδη για δυναμική διασπορά στην Ελλάδα, λόγω Δέλτα

Mετάλλαξη δέλτα – Τα μονοκλωνικά αντισώματα και μία δόση του εμβολίου δεν μας προστατεύουν

CDC: Κυρίαρχη είναι πλέον η μετάλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.