«Προνόμια» σε εμβολιασμένους και μέτρα χαλάρωσης υπό τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα

Το «φράγμα» των 8 εκατομμυρίων εμβολιασμών έσπασε η χώρα μας, την ώρα που η ιδιαίτερα μεταδοτική, μετάλλαξη Δέλτα, έχει προκαλέσει συναγερμό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παράλληλα, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν «παροχές» στους πλήρως εμβολιασμενους, ή ορθότερα, επανάκτηση κάποιων ελευθεριών που μας στέρησε ο κορονοϊός.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την εφαρμογή των εν λόγω προνομίων, ζητώντας μάλιστα «υπομονή ως την επόμενη εβδομάδα για την ανακοίνωσή τους».

Ο σχεδιασμός έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του και σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories.gr, θεωρείται βέβαιη η ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα καθώς και η είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς.

Ο έλεγχος εμβολιασμού θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα λειτουργεί σαν πράσινο πιστοποιητικό με δυνατότητα επίδειξής του και μέσω smartphone.

Σε περίπτωση, που οι ιδιοκτήτες επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται και ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως η εφαρμογή των προνομίων σε εμβολιασμένους θα ξεκινήσει σταδιακά, από τον Ιούλιο, με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων από τις 28 Ιουνίου

Έως τότε, η χώρα προσπαθεί να βρεί τον βηματισμό της προς την κανονικότητα με περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

  • Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Αναφορικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Ενώ τέλος, για τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.