Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

Την περαιτέρω χαλάρωση μιας σειράς μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και αλλα ι Διαχείρισης Κρίσεων,  Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα:

  • Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη 24 Ιουνίου.
  • Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).
  • Καταργείται η υποχρέωση διεξαγωγής self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.
  • Ανεβαίνει το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις θα φτάνει μέχρι και τους 300 καλεσμένους.
  • Στις οργανωμένες πλαζ επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1000 τμ επιφάνειας.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Καμπανάκι για τέσσερις περιοχές 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά μας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό, σημείωσε ο κος Χασρδαλιάς προσθέτοντας πως υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό.

Παρατηρούμε είπε, σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν.

Για αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας.

”Οσο η πανδημία συνεχίζεται, παραμένουμε προσεκτικοί και εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα”, τόνισε καταλήγοντας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστρασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.