Οι διαφορές ανάμεσα στη μετάλλαξη Δέλτα και στην παραλλαγή της Δέλτα plus+

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού και η παραλλαγή της Δέλτα plus ή Δέλτα+ έχουν σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα, τη στιγμή μάλιστα που αίρονται και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα έναντι της COVID-19.

Η παραλλαγή της παραλλαγής Δέλτα, η Delta Plus, είναι ένας συνδυασμός του στελέχους Δέλτα (ινδική) και μιας παραλλαγής, που οι επιστήμονες μελετούν επισταμένα προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η μετάλλαξη Delta Plus+

Η πρώτη ανακοίνωση για την μετάλλαξη Δέλτα+ ήταν από το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας το οποίο σημείωνε πως εξαπλώνεται πιο εύκολα, μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία τα κύτταρα των πνευμόνων, ενώ φαίνεται ότι είναι ανθεκτική στα μονοκλωνικά αντισώματα.

«Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που τροποποιεί τη συμπεριφορά του. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικό. Τα συμπτώματα μοιάζουν. Περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς επιπτώσεις του και αν θα επικρατήσει τελικά» επισημαίνει στο Sputnik o Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Η Δέλτα+ έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Πολωνία και το Νεπάλ ενώ η αρχική παραλλαγή Δέλτα, έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες.

Η Δέλτα Plus έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που ονομάζεται Κ417Ν που τη διαφοροποιεί από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει την ακίδα πρωτεΐνη, το τμήμα του ιού δηλαδή που προσκολλάται στα κύτταρα που μολύνει.

Όπως ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές της Δέλτα Plus σε άλλες μεταλλάξεις, με την ΑΥ.1 να είναι η πιο γνωστή.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 160 στελέχη του νέου κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Δέλτα, γνωστή και ως Β.1.617.2, μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς και η μετάλλαξη Δέλτα Plus εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη επίδραση στα πνευμονικά κύτταρα και πιθανή μείωση της απόκρισης αντισωμάτων.

Διαβάστε επίσης

Αρκουμανέας: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα μέσα στον Αύγουστο

COVID-19: Η μετάλλαξη Δέλτα “απειλεί” τα μπάνια του λαού – Τα νεότερα στοιχεία

Πότε εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε Κίνα, Ευρώπη και Αμερική

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.