Πότε εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε Κίνα, Ευρώπη και Αμερική

Μια νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι η πρώτη περίπτωση κορονοϊού σημειώθηκε στην Κίνα το επίμαχο διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα ο David Roberts από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους «Dating first cases of COVID-19» στο έγκυρο περιοδικό PLOS Pathogens τονίζοντας ότι η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 17η Νοεμβρίου 2019.

Η προέλευση της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 παραμένει ασαφής. Η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη περίπτωση συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι κάποιες περιπτώσεις κορονοϊού ενδέχεται να είχαν εμφανιστεί ακόμη νωρίτερα.

Για να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της πανδημίας, ο Ρόμπερτς και οι συνάδελφοί του επαναπροσδιόρισαν ένα μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε για να προσδιορισθεί η ημερομηνία εξαφάνισης ενός είδους, με βάση τις καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του είδους υπό εξαφάνιση.

Γι αυτήν την ανάλυση, ανέστρεψαν τη μέθοδο για να προσδιορίσουν την ημερομηνία κατά την οποία πιθανότατα προέκυψε η COVID-19, ανάλογα με το πότε σημειώθηκαν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις σε 203 χώρες.

Το πρώτο κρούσμα στην Κίνα

Η ανάλυση δείχνει ότι το πρώτο περιστατικό συνέβη στην Κίνα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2019. Η πρώτη περίπτωση πιθανότατα εμφανίστηκε στις 17 Νοεμβρίου και η ασθένεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η πανδημία εμφανίστηκε νωρίτερα και αυξήθηκε πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι επιστήμονες.

Στη μελέτη έγινε εκτίμηση επίσης για το πότε εξαπλώθηκε η COVID-19 στις πέντε πρώτες χώρες εκτός της Κίνας, καθώς και σε άλλες ηπείρους.

Τα πρώτα κρούσματα σε Ιαπωνία, Ευρώπη και Αμερική

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η πρώτη περίπτωση εκτός Κίνας συνέβη στην Ιαπωνία στις 3 Ιανουαρίου 2020, η πρώτη υπόθεση στην Ευρώπη σημειώθηκε στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου 2020 και η πρώτη υπόθεση στη Βόρεια Αμερική σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιανουαρίου 2020.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα τους μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης άλλων μολυσματικών ασθενειών στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, η καλύτερη γνώση της προέλευσης της COVID-19 θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση της συνεχούς εξάπλωσής του.

Πηγή: medicalxpress.com

Διαβάστε επίσης

Πόσο προστατεύουν οι μάσκες – Συγκριτικό τεστ

Τα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα – Πιο μεταδοτική σε παιδιά και νέους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.