Αυτό είναι το κόλπο, για να τρώνε πιο πολλά λαχανικά τα παιδιά

Η “μάχη του μπρόκολου” καλά κρατεί σε πάρα πολλά σπίτια, όπου οι μικροί… αντάρτες απομακρύνουν τεχνηέντως από το πιάτο τους ό,τι λαχανικό δεν τους γεμίζει το μάτι.

Αγχωμένοι γονείς αναζητούν τρόπους, για να πείσουν τα παιδιά τους να τρώνε πιο πολλά λαχανικά. Είναι πολλάκις επιβεβαιωμένη, άλλωστε, η πολύτιμη θρεπτική αξία τους. Λίγες θερμίδες, ωραία γεύση, όμορφα χρώματα, φουλ βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, “σύμμαχοι” στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Νέα μελέτη, που δημοσίευσε το περιοδικό Apetite, έδειξε, λοιπόν, ότι ο τρόπος, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά, είναι να τους βάζουν μεγαλύτερες ποσότητες στο πιάτο τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν διπλασίασαν την ποσότητα καλαμποκιού και μπρόκολου σε ένα γεύμα, από 60 σε 120 γραμμάρια, τα παιδιά έτρωγαν 68% περισσότερα από τα λαχανικά ή 21 επιπλέον γραμμάρια.

Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών για παιδιά είναι περίπου 1,5 φλιτζάνι την ημέρα, σύμφωνα με τις επίσημες Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ. Οι διατροφολόγοι συστήνουν πέντε μερίδες φρέσκων λαχανικών και φρούτων την ημέρα.

“Είναι σημαντικό να σερβίρετε στα παιδιά σας πολλά λαχανικά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σερβίρετε εκείνα που τους αρέσουν, γιατί ανταγωνίζονται με τα άλλα τρόφιμα στο πιάτο”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Barbara Rolls από το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Διατροφικής Συμπεριφοράς στο Penn State των ΗΠΑ.

“Οι γονείς μπορούν να το καταφέρουν, εκθέτοντας σταδιακά τα παιδιά στις νέες γεύσεις ή εξοικειώνοντάς τα με τα λαχανικά, μαγειρεύοντας μαζί τους και κάνοντας πειραματισμούς με διαφορετικές γεύσεις και καρυκεύματα”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ – και όχι μόνο – δεν τρώει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα λαχανικών. Και παρόλο που το σερβίρισμα μεγαλύτερων μερίδων έχει βρεθεί ότι αυξάνει την ποσότητα, που τρώνε τα παιδιά – ονομάζεται “φαινόμενο μεγέθους μερίδας” – τα παιδιά τείνουν να τρώνε μικρότερες ποσότητες λαχανικών σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.