Κορονοϊός: Πέφτει ο δείκτης θετικότητας στα τεστ

Λιγότερα από 5 στα 100 δείγματα που ελέγχθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19.

Η πτώση του δείκτη θετικότητας (στο 4,98% από 5,47% την προηγούμενη εβδομάδα επιτρέπει στους αρμόδιους να μιλούν για ενδείξεις σταθεροποίησης της επιδημίας.

Την τελευταία εβδομάδα (15 – 21 Απριλίου 2021) μειώθηκε περαιτέρω και ο δείκτης μετάδοσης του ιού (στο 0,96 από 0,98 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το παραπάνω διάστημα, συνεχίστηκε για 11η συνεχόμενη εβδομάδα η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και η αντίστοιχη επιβάρυνση του συστήματος Υγείας. Μάλιστα, στις 19 και 20 Απριλίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ανήλθε σε 847, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας. Από τις 21 Απριλίου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάσει τάση μείωσης.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο εδώ και δυόμιση μήνες, κατά τους αναζητούνταν όλο και περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τους βαριά πάσχοντες από τη νόσο Covid-19.

Και πάλι, όμως, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας είναι σταθερά πάνω από 85%, στην Αττική φτάνει το 89% και στη Θεσσαλονίκη το 96%.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.793 κρούσματα, από 2.746 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας σημάδια σταθεροποίησης σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 47,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 13,5% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 82,6 (από 75,4 την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι νεότεροι στο επίκεντρο του τρίτου κύματος

Όπως δείχνουν τα στοιχεία και επισημαίνουν οι ειδικοί, το τρίτο κύμα της επιδημίας στη χώρα πλήττει τις νεότερες ηλικίες.

Πάνω από 83% των κρουσμάτων αφορούν άτομα από 0 έως 64 ετών. Την ίδια ώρα πάνω από 35% των διασωληνωμένων ασθενών είναι μεταξύ 40 και 64 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.