Η πανδημία «φρενάρει» την πρόληψη του καρκίνου σε όλο τον κόσμο

Έννια στις 10 χώρες του κόσμου έχουν διακόψει ή περιορίσει μια σειρά από ζωτικές υπηρεσίες Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» του κορονοϊού.

Ανάμεσα στις «παραμελημένες» υπηρεσίες είναι οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο: Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε 216 χώρες έδειξε πως σε πάνω από 40% των χωρών έχει μείνει πίσω η πρόληψη του καρκίνου.

Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, του διαβήτη, της φυματίωσης, της HIV λοίμωξης, της ηπατίτιδας B και C, των ψυχικών παθήσεων.

Την ίδια ώρα, 2 στις 10 χώρες έχουν περιορίσει ακόμη και τις υπηρεσίες επέιγουσας ιατρικής.

Ο τομέας όμως που έχει πληγεί περισσότερο από όλους είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα η οποία έχει περιοριστεί στις μισές τουλάχιστον χώρες. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται βασικών υπηρεσιών περίθαλψης.

Επιπλέον, εξαιτίας της πανδημίας «έχουν μείνει πίσω» υπηρεσίες που αφορούν τη διαχείριση χρονίως πασχόντων, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα για ασθενείς τελικού σταδίου, με σοβαρό αντίκτυπο σε ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρίες.

Συνολικά, τουλάχιστον ένα τρίτο του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας σε κάθε χώρα έχει περιοριστεί ή και διακοπεί τελείως.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως στο τέλος της πανδημίας, πολλές χώρες πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με πολλές «μικρές επιδημίες» μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Έλλειψη προσωπικού

Τουλάχιστον 6 στις 10 χώρες αναφέρουν ως κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή την έλλειψη προσωπικού.

Τέσσερις στις 10 προτάσσουν την οικονομική δυσπραγία και περίπου 1 στις 3 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών, εξοπλισμού και προμηθειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται έτοιμος να στηρίξει τις πιο ευάλωτες χώρες ώστε να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις των πιο ισχυρών χωρών να λάβουν μέτρα.

«Είναι ενθαρρυντικό το ότι οι χώρες αρχίζουν να ενισχύουν τις βασικές υπηρεσίες υγείας τους, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες και να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να καλυφθούν τα κενά», δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση της έρευνας ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ο ίδιος επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στις χώρες που αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα και πριν την πανδημία.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.