Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

Λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου η θητεία του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και δεν φαίνεται να ανανεώνεται. Τη Φωφώ Καλύβα και τον Άρη Αγγέλη «κρύβει» το Υπουργείο Υγείας, ενώ ετοιμάζεται νέα πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Προς απομάκρυνση ο Δημήτρης Φιλίππου

Πολλά παράπονα έχουν συσσωρευθεί από την αγορά φαρμάκου προς το πρόσωπο του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, η θητεία του οποίου – όπως και όλου του ΔΣ του Οργανισμού – λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας είναι δυσαρεστημένος από τη δραστηριότητα του προέδρου του ΕΟΦ κι έτσι ακούγεται πως έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση νέου προσώπου για την εν λόγω θέση.

Μια θέση, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί από το πρόσφατο παρελθόν, έχει πολλά “αγκάθια” και κανείς δεν θέλει να αναλάβει.

Η αγορά και δη φαρμακευτικές και φαρμακαποθηκάριοι, καταλογίζουν πολλά φάουλ στον πρόεδρο, ειδικά όσον αφορά στη διαφάνεια των πωλήσεων φαρμάκων και στη διαχείριση των ελλείψεων.

Τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και οι φαρμακαποθηκάριοι, με ανακοινώσεις τους, ρίχνουν σημαντικές ευθύνες για την απουσία ορθού ελέγχου από τον ΕΟΦ, σχετικά με την πορεία των φαρμάκων εντός του ελληνικού καναλιού διακίνησης.

Ένα, δε, από τα σημαντικότερα σημεία που αντιδρούν, είναι ότι ο κ. Φιλίππου έχει μπλοκάρει την δημοσιοποίηση στοιχείων για την αγορά φαρμάκου, τόσο για το 2021, όσο και για το 2022. Αποκρύπτοντας έτσι και το σημαντικό στοιχείο των παράλληλων εξαγωγών. Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια συνεχόμενης ενημέρωσης.

Η δικαιολογία του είναι: «δεν είναι υποχρεωμένος ο Οργανισμός…»

Όσον αφορά στις ελλείψεις, αν και υπάρχει πλατφόρμα στον ΕΟΦ, όπου συνδυαστικά θα έπρεπε να εντοπίζονται τα προβλήματα, αυτή δε λειτούργησε. Έτσι θα δημιουργηθεί νέα πλατφόρμα στο Υπουργείο Υγείας, «για να τελειώνουμε πια μ’ αυτή την ανοησία του ΕΟΦ», όπως φέρεται να είπε ο Υπουργός.

Με εντολή Χρυσοχοΐδη

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η μη λειτουργική πλατφόρμα του ΕΟΦ στον τομέα καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων, αναμένεται να αντικαταστεί άμεσα από μία νέα, η οποία θα «εδρεύει» στο Υπουργείο Υγείας, με εντολή του ίδιου του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα η πλατφόρμα αυτή θα ελέγχεται από τη νέα επιτροπή, που συστάθηκε στο Υπουργείο, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγέλη. Βασικό της χαρακτηριστικό θα είναι ο συνδυασμός στοιχείων, όχι μόνο από τον ΕΟΦ, αλλά και από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

Εκείνο, που ενδιαφέρει, είναι να συνδυάζεται ο αριθμός των σκευασμάτων, που πουλάνε οι φαρμακευτικές προς τις φαρμακαποθήκες, με την «εκτέλεση», δηλαδή τον αριθμό των συνταγών, οι οποίες εκτελούνται.

Ακούσαμε πως, αν από τις συνταγές που περνάνε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση (στοιχείο της ΗΔΙΚΑ) για ένα φάρμακο, διαπιστώνεται ότι αυτές εκτελούνται σε ποσοστό κάτω του 85%, τότε το φάρμακο αυτό αυτό θα θεωρείται ότι είναι σε έλλειψη.

Εκεί θα πρέπει μέσω στοιχείων του ΕΟΦ να φαίνεται, αν, όντως, υπάρχει ουσιαστική έλλειψη.

Οι «άγνωστοι» Φωφώ και Άρης

Εντύπωση μας έχει κάνει το γεγονός, ότι μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και «πατώντας» το link ηγεσία, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα για τους δύο Γενικούς Γραμματείς, Φωφώ Καλύβα και Άρη Αγγέλη, ούτε καν τα ονόματά τους. Κι αυτό σχεδόν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Πραγματικά δεν κατανοούμε γιατί μας τους κρατούν… κρυφούς.

Ίσως, βέβαια, να μη θέλουν και οι ίδιοι. Όμως είναι δημόσιοι λειτουργοί…

Στήριξη «μπετόν αρμέ» στην Αγαπηδάκη

Πολλά ακούστηκαν σχετικά με την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη. Το βασικότερο ήταν ότι δεν είχε καταφέρει να πείσει την αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, ούτε να αναπτύξει καλές σχέσεις μαζί της.

Όπως και νά ‘χει, για μια ακόμη φορά το Μαξίμου έστειλε non paper για την απομάκρυνση του τέως προέδρου του Οργανισμού. Αν μη τι άλλο, θέλει να τιμήσει και την επιλογή του, να τοποθετήσει την κα Αγαπηδάκη επικεφαλής στο Επικρατείας.

Ερώτηση

Μήπως έχει ακούσει κάποιος κάτι για εκείνη την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, την οποία είχε «αναστήσει» ο πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με επικεφαλής τον πρώην Γενικό Γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλο;

Ήρεμα ρωτάμε…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Μερικής απασχόλησης ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ – Το νέο ΔΣ και η επιστημονική επιτροπή

Αγαπηδάκη για Θεσσαλία: 130 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, 126 με λοίμωξη αναπνευστικού και 2 νοσηλείες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.