Κούρεμα 60% στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τις μικρές ιδιωτικές κλινικές

Οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές της χώρας, αντιδρούν στην υπουργική απόφαση για τα ποιοτικά κριτήρια που θεσπίζονται, λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αξιολόγησή τους μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ιδιωτικών κλινικών που δεν ανήκουν σε ομίλους και funds του εξωτερικού, “έχουν περιέλθει σε απόγνωση μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό ΕΑΛΕ/Γ.Π. 1280 – ΦΕΚ 1576/15-3-2023 περί ποιοτικών κριτηρίων. Η στάση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία εμμένει στη μη χορήγηση παράτασης εφαρμογής της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, οδηγεί τις Ιδιωτικές Κλινικές σε αδιέξοδο, αφού ορίζει ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών (για την αξιολόγηση των γενικών κλινικών) μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, παρά τις εκκλήσεις για ουσιαστική παράταση και επαναδιαπραγμάτευση των «ποιοτικών» κριτηρίων.
Σημειώνεται, ότι ο καθορισμός των ποιοτικών κριτηρίων δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης του Υπουργείου με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (Σ.Ι.Κ.Ε.), παρά μόνον με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.).

Οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους διαθέτουν πανελλαδικά 3.000 κλίνες νοσηλείας, εξυπηρετούν ετησίως 100.000 ασθενείς, διενεργούν 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις, συνεργάζονται με 1.500 γιατρούς και απασχολούν 3.000 προσωπικό.

Οι συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές από 01/08/2023 θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ με κούρεμα τουλάχιστον 60% για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους ασφαλισμένους του οργανισμού, δηλαδή το ημερήσιο νοσήλιο θα κατρακυλήσει στα 12,50 ευρώ!

Αποτέλεσμα της εφαρμογής των «ποιοτικών» κριτηρίων του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολλές ιδιωτικές κλινικές μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023 να αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να μη μπορούν να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους (μισθοδοσία εργαζομένων, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.)

“Αν οι ιδιωτικές κλινικές σταματήσουν να λειτουργούν, ευπαθείς ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα όπως νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς αλλά και υπερήλικες θα χάσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου με λογικό κόστος στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι θα επιβαρύνουν επιπλέον το ΕΣΥ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι των μεσαίων και των μικρών ιδιωτικών κλινικών, ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, την παράταση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ της καταληκτικής ημερομηνίας της υποβολής των αρχείων και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τη βελτίωση των ποιοτικών και όχι ποσοτικών κριτηρίων, προκειμένου οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες αυτής της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

Υδατάνθρακες και απώλεια βάρους: Επιλέξτε τους σωστούς για άμεσα αποτελέσματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.