Ο Άρης και τα νέα του βάρη, το budget της Θεανώς και ο Υπουργός που προκαλεί νεύρα

Πολλές ευθύνες έχει πλέον ο Άρης Αγγελής στο Υπουργείο Υγείας, πέρα από το φάρμακο, όπου συμμετέχει και η κα Καρποδίνη με αυξημένο προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ, με απόφαση Χρυσοχοΐδη. Σχετικά με τον Υπουργό, μαθαίνουμε ότι διάφοροι ιδιωτικοί φορείς έχουν τσαντιστεί μαζί του, αλλά δεν τολμούν να αντιδράσουν.

Άρης ο “πολυδύναμος”

Επικεφαλής στην νέα επιτροπή, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, για να παρακολουθεί τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και τη διαθεσιμότητά τους στην αγορά, ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγέλης.

Η επιτροπή είναι 11μελής με μεγαλύτερη παρουσία να έχουν πρόσωπα από τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα 3 (Θεανώ Καρποδίνη, Παναγιώτα Λίτσα και Χαρά Κανή).

Συμμετέχει φυσικά και ο ΕΟΦ με τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Φιλίππου και την κα. Ελευθερία Θωμαΐδου, προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Θεωρούμε ότι λογικά ο ΕΟΦ είναι υπεύθυνος, αλλά μάλλον πέρυσι με τις ελλείψεις κάτι δεν πήγε και πολύ καλά.

Επίσης συμμετέχει και η κα. Νίκη Τσούμα, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Βαρύ το έργο που αναλαμβάνει ο  κ. Αγγέλης, καθώς θα πρέπει να συντονίσει τη διασταύρωση στοιχείων για την αγορά φαρμάκου των τριών βασικών φορέων: ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ.

Καλή δύναμη!

Υ. Γ. Μάθαμε ότι ο κ. Αγγέλης και η κα. Τσούμα θα συμμετέχουν σε ένα τραπέζι της ΔΕΘ (αν το πρόγραμμα, βέβαια, δεν αλλάξει λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στη χώρα), με θέμα τις τεχνολογίες υγείας. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι έχει φορτωθεί με πολλά ο νέος Γενικός.

Αυξήθηκαν τα λεφτά για τον ΕΟΠΥΥ

Όπως συμβαίνει κλασικά με την πάροδο των μηνών κάθε έτους, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην αναθεώρηση των εσόδων, όπως και των εξόδων, που θα έχει ο ΕΟΠΥΥ στη διάθεσή του. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Οργανισμός διαθέτει πλέον περί τα 8,87 δισ. ευρώ, τα οποία είναι μάλλον τα περισσότερα που είχε ποτέ.

Τα ποσά αυτά θα καλύψουν έξοδα 8,14 δισ. ευρώ, άρα θα μείνει και ένα υπόλοιπο της τάξης των 740 εκατ. ευρώ. Όπως και πέρυσι. Άρα μια χαρά budget θα έχει η κα. Καρποδίνη για φέτος.

Να σημειώσουμε, δε, ότι το μεγαλύτερο κόστος του Οργανισμού, που προσεγγίζει τα 4,1 δισ. ευρώ, ήτοι τα μισά έξοδα, αφορά στα φάρμακα. Από την άλλη μεριά οι φαρμακευτικές (περισσότερο) αλλά και οι άλλοι πάροχοι ιδιωτικής υγείας, ιατροτεχνολογικών, συμπληρωμάτων διατροφή κτλ ενισχύουν τον προϋπολογισμό των εσόδων με 1,45 δισ. ευρώ μέσω rebate και clawback. Ε, δεν είναι και λίγα…

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι τσαντίλες που προκαλεί

Σταθερός τις απόψεις του να μην υπάρχουν ανακοινώσεις πουθενά σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποιεί, παραμένει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μια τακτική η οποία εκνευρίζει, όπως μαθαίνουμε, πολλούς εκπροσώπους των προμηθευτών υγείας, σε προϊόντα και σε φάρμακα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι ιδιώτες ενισχύουν το budget του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ και αν υπολογίσουμε και τι πληρώνουν και για τα νοσοκομειακά φάρμακα ως επιστροφές, τότε δικαίως θέλουν να δημοσιοποιήσουν τον προβληματισμό τους. Όμως δεν τους επιτρέπεται. Διαρροές, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν επιτρέπονται…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΔΥ: Νέος διευθύνων σύμβουλος και αλλαγή προέδρου

Άρθρο Παρέμβαση: Ο αποφασιστικός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.