Ο Νίκος, το ΕΚΠΑ και ο “ακατάδεκτος” Μιχάλης

Σε λίγες εβδομάδες θα δώσει στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία για την αγορά φαρμάκου ο κ. Νίκος Κωστάρας της IQVIA. Παράλληλα δρομολογούνται οι αλλαγές στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Πληθαίνουν τα αιτήματα για συνεντεύξεις στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με ρυθμό πάνω από 5% κινείται η φαρμακευτική αγορά

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη στα χέρια του το πώς κινείται η αγορά φαρμάκου στα ιδιωτικά φαρμακεία  το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όπως μάθαμε από κύκλους της αγοράς, η πορεία του τζίρου δείχνει να αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 5% στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων και πάνω από 3% όσον αφορά στις συσκευασίες που πωλούνται.

Επικεφαλής των μελετών της IQVIA, που κάνει τις συγκεκριμένες μελέτες, είναι ο κύριος Νίκος Κωστάρας, σημαντικό στέλεχος, ο οποίος, βέβαια, δεν επηρεάζει τα στοιχεία, απλά τα καταγραφεί αντικειμενικά. Επίσης τα καταγράφει σε έναν σχετικά πραγματικό χρόνο, αυτό που λέμε στην αγγλική γλώσσα σε real time.

Κύριε Δημήτρη Φιλίππου, πρόεδρε του ΕΟΦ, μήπως θα πρέπει να πείτε κι εσείς κάτι;

Να σημειωθεί, επίσης, ότι σε μερικές εβδομάδες θα γίνει και η σχετική ενημέρωση για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς του 2022 από το ΣΦΕΕ και το ΙΟΒΕ.

Αλλαγή φρουράς στο ΕΚΠΑ

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος φεύγει, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος έρχεται. Μιλάμε για την αλλαγή σκυτάλης στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Ο μέχρι χθες Πρύτανης κ. Δημόπουλος αποχωρεί, μετά από μια ομολογουμένως πετυχημένη – και μακρά – θητεία στο τιμόνι του ΕΚΠΑ. Αναλαμβάνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσος, που επίσης έκανε εξαιρετική δουλειά.

Η σύζυγος του διαπρεπούς καθηγητή κ. Δημόπουλου, κα Ντόρα Ψαλτοπούλου, ανέβασε στα social media το ευχαριστήριο μήνυμά του και τις ευχές για επιτυχία στις νέες Πρυτανικές Αρχές.

Ο κ. Σιάσος από την πλευρά του ανήρτησε ένα κολλάζ με φωτογραφίες από τις δράσεις της Ιατρικής Σχολής επί των ημερών του.

Η στήλη εύχεται καλή συνέχεια στον τέως Πρύτανη του ΕΚΠΑ και δύναμη στον αντικαταστάτη του – ο πήχης έχει ανέβει.

Ο “ακατάδεκτος” Υπουργός

Μαθαίνουμε ότι αυξάνονται και πληθύνονται τα αιτήματα για συνεντεύξεις στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο εκείνος δεν έχει παραχωρήσει κάποια μέχρι στιγμής.

Πηγές μας ανέφεραν ότι εξακολουθεί να ενημερώνεται για καίρια θέματα και ότι αναμένει τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τον χάρτη της Υγείας και για τις αλλαγές που επίκεινται.

Στο μεταξύ κάνει συνεχώς συναντήσεις με φορείς, συλλόγους, θεσμικούς και άλλους για διάφορα ζητήματα, που άπτονται της αρμοδιότητάς του, για τα οποία οι συντάκτες του Υπουργείου δεν έχουν ιδέα, καθώς δεν ενημερώνονται. Ο ίδιος θεωρεί, όπως μαθαίνουμε, ότι δεν υπάρχει λόγος για αυτό, καθώς πρόκειται για “υπηρεσιακές συναντήσεις”. Ίσως για αυτό έχει βάλει “κόφτη” και στις διαρροές από την Αριστοτέλους…

Μέσα σε όλα αυτά ακούγονται και κάποια παραπονάκια ότι δεν έχει κάνει ακόμη κάποια συνέντευξη τύπου.

Σήμερα, πάντως, θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση και για την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Στυτική δυσλειτουργία: Συνδέεται με την στέρηση ύπνου;

ΗΠΑ: Απεγνωσμένες εκκλήσεις γιατρών και γονιών για τα ενεργειακά ποτά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.