Στυτική δυσλειτουργία: Συνδέεται με την στέρηση ύπνου;

Η στέρηση ύπνου, που προκαλείται από οργανικές ή ψυχολογικές αιτίες, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των ανδρών, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής λειτουργίας τους. Για την ακρίβεια, η σχέση είναι αμφίδρομη, δηλαδή η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης μπορεί να είναι είτε η συνέπεια, είτε η αιτία της στέρησης ύπνου.

«Το ποσοστό των ανδρών που κοιμούνται λίγο τα βράδια έχει σταδιακά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν του αρκούν οι ώρες ύπνου, σύμφωνα με έρευνες. Ο ύπνος, όμως, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και η συνιστώμενη διάρκειά του είναι 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ. Ο μικρότερης των 6 ωρών ύπνος θεωρείται ανεπαρκής.

Η στέρηση ύπνου

Οι νέοι στερούνται τον ύπνο τους πιστεύοντας ότι είναι χαμένος χρόνος, που πρέπει να αξιοποιήσουν, είτε εφοδιάζοντας τον εαυτό τους με γνώσεις και δεξιότητες, είτε διασκεδάζοντας και εξερευνώντας τον κόσμο. Στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας, η μείωση των ωρών ύπνου οφείλεται συχνά σε παθολογικές αιτίες, κυρίως στους άνω των 50. Ένα ποσοστό, όμως, δεν χορταίνει τον ύπνο του γιατί εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες και παρότι αυτό επικροτείται στις ημέρες μας η κατάληξη, αργά ή γρήγορα, δεν είναι η προσδοκώμενη», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Οι επιπτώσεις του ύπνου βραχείας διάρκειας στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού είναι πολλές. Η κακή ποιότητά του μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, καθώς και φλεγμονώδεις διαταραχές. Έχει δε ψυχολογικές συνέπειες, αφού μειώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, ενώ η κόπωση που προκαλεί γίνεται αιτία κακής κρίσης και λανθασμένων επιλογών. Ο ύπνος έχει, επίσης, εκτεταμένες επιπτώσεις στην ευεξία. Είναι, δηλαδή, ένας πυλώνας της υγείας που είναι κρίσιμος για σχεδόν κάθε κατάσταση και σύστημα του οργανισμού.

Τελευταία, η επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι η έλλειψή του σχετίζεται αρνητικά και με τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών», εξηγεί.

Μελέτες έχουν δείξει αρκετούς τρόπους με τους οποίους ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το σεξ. Η αϋπνία (η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου) και ο διαταραγμένος/διακοπτόμενος ύπνος έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μια αιτία είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια πάθηση που προκαλεί παύσεις της αναπνοής. Η εκ περιτροπής εργασία (σε βάρδιες) έχει επίσης ενοχοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Γιατί, όμως, προκύπτουν αυτές τις επιπτώσεις όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός ή ποιοτικός;

Στέρηση ύπνου και χαμηλή τεστοστερόνη

«Μια συνέπεια του ανεπαρκούς ύπνου είναι η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που είναι απολύτως απαραίτητη για την καλή σεξουαλική υγεία των ανδρών, αφού ενισχύει τη λίμπιντο, τη στυτική λειτουργία και την απόδοση. Τα επίπεδά της είναι στο υψηλότερο επίπεδο το πρωί και στο χαμηλότερο πριν από την κατάκλιση.

Σε μια μελέτη που διενεργήθηκε για το θέμα, όσοι κοιμούνταν 4 ώρες ή λιγότερο είχαν τη μισή ποσότητα τεστοστερόνης συγκριτικά με τους άνδρες που απολάμβαναν τον ύπνο τους 8 ώρες ή περισσότερο. Σε μια άλλη, που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες με υπνική άπνοια, το 72% εκείνων με σοβαρή νόσο αντιμετώπιζε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτοί, όπως διαπιστώθηκε, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους άνδρες με ήπια υπνική άπνοια», διευκρινίζει ο δρ Λιβάνιος.

«Πέραν της τεστοστερόνης, με τον ύπνο διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία των υποδοχέων ντοπαμίνης και η επάρκεια της συγκεκριμένης ορμόνης, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη στυτική απόδοση, όπως και η μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία επίσης επηρεάζει τη λίμπιντο και τη στυτική λειτουργία», συμπληρώνει.

Ο ανεπαρκής και διακοπτόμενος ύπνος έχει συνέπειες και στην ψυχολογία, παράγοντας επίσης καθοριστικός για μια καλή σεξουαλική ζωή. Η κατάθλιψη και το άγχος που προκαλούν έχουν συσχετιστεί με σεξουαλική δυσλειτουργία, λόγω της επίδρασής τους στη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να γίνει αιτία κακής επικοινωνίας με τη σύντροφο, που υποβαθμίζει την ποιότητα της σχέσης και τελικά τη σεξουαλική ζωή. Επίσης, λόγω κακής κρίσης και παρορμητικής συμπεριφοράς, αυξάνει τον κίνδυνο υιοθέτησης αποφάσεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων και σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.

Υπάρχει, όμως, και η “άλλη όψη του νομίσματος”. Δηλαδή, η καλή σεξουαλική υγεία και ζωή μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου, αφού η απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών με τον οργασμό (είτε με αυνανισμό είτε με σεξ), χαλαρώνει το σώμα και διευκολύνει τους άνδρες (όπως και τις γυναίκες) να αποκοιμηθούν και να απολαύσουν τον ύπνο τους.

Το σεξ μπορεί να ενισχύσει αυτή την ορμονική αντίδραση και να διευκολύνει την ανάπτυξη συναισθημάτων μεγαλύτερης εγγύτητας και οικειότητας που ευνοούν τον ύπνο. Στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, η επίδραση αυτή είναι ισχυρότερη στους άνδρες, γεγονός που αποδεικνύεται πρακτικά από την ταχύτητα που αποκοιμούνται μετά από το σεξ.

Επομένως, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος προάγει τη σεξουαλική ζωή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

«Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες πρέπει να ξεπερνούν τις αναστολές τους και να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Όταν η πηγή του προβλήματος είναι εξωγενείς παράγοντες, όπως η εργασία σε βάρδιες, θα βρουν λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου τους στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας τους. Όταν οργανικά προβλήματα προκαλούν στυτική ή άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, η θεραπεία αυτών θα επαναφέρει τη σεξουαλική υγεία και ζωή σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας είναι εφικτή και όταν οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους ή σε προβλήματα οικειότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ενδιαφέρον, σωστές συμβουλές και καθοδήγηση», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Ο κ. Αναστάσιος Λιβάνιος

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ποιοι χρειάζεται να εμβολιασθούν το νέο εμβόλιο κατά της COVID-19 που στοχεύει την Omicron XBB.1.5 – Έγκριση από τον ΕΜΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.