Φάρμακα στα νοσοκομεία: Πιλοτικό πρόγραμμα από σήμερα για προμήθειες και κατανάλωση

Ενιαία, μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα, θα διατίθενται στο εξής τα φάρμακα στα νοσοκομεία της χώρας. Σήμερα Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, ξεκινά να εφαρμόζεται το σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας πιλοτικά και η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) είναι αυτή, που θα καταγράφει λεπτομερώς και θα παρακολουθεί τις προμήθειες και την κατανάλωση φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Η ΕΚΑΠΥ θα κάνει τις σχετικές παραγγελίες ψηφιακά και στη συνέχεια θα προχωρά στην άμεση αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αρχική σκέψη του Υπουργείου Υγείας ήταν να ξεκινήσει από σήμερα κανονικά η αλλαγή στο σύστημα για τις προμήθειες φαρμάκων από τα νοσοκομεία. Ωστόσο θα υπάρξει τελικά μια δοκιμαστική περίοδος ως την 1η Ιουλίου. Όπως εξηγούσαν πηγές στο Healthstories: “Ξεκινάμε τελικά πιλοτικά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και ότι όλα λειτουργούν εύρυθμα. Για διάστημα τριών μηνών θα λειτουργεί έτσι το σύστημα και θα τρέχει παράλληλα και το πρόγραμμα της ΕΚΑΠΥ”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η φαρμακοβιομηχανία θέλει να κάνει κάποιες επιπλέον προσαρμογές στο πρόγραμμα, αλλά και ότι οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προτιμούν να ξεκινήσει επισήμως 01.07, για να “πιάσει” όλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον δεν είναι ακόμη έτοιμα σε αυτή τη φάση όλα τα νοσοκομεία, ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Πάντως δεν είναι απίθανο να είναι όλα έτοιμα για την οριστική λειτουργία του εν λόγω συστήματος ίσως και πριν από την 1η Ιουνίου, όπως μας μετέφεραν.

Τα πλεονεκτήματα του νέου εγχειρήματος

Τι θα προσφέρει, όμως, αυτό το νέο σύστημα στα νοσοκομεία και στους ασθενείς;

Στα πλεονεκτήματα του νέου εγχειρήματος συμπεριλαμβάνεται η μείωση του χρόνου ανεφοδιασμού των νοσοκομείων με τις απαραίτητες θεραπείες και κατ’ επέκταση η έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων για τους ασθενείς. Επιπλέον δεν θα καθυστερεί τόσο η αποπληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην πρόσφατη 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ Κωνσταντίνος Γαλανάκης, εξήγησε: “Η διαδικασία μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς, καθώς οι θεραπείες τους καθυστερούσαν. Αυτό συνέβαινε, καθώς το κάθε ένα από τα 120 νοσοκομεία της χώρας έκανε ατομική παραγγελία και τιμολογούσε αυτόνομα της παραγγελίες του. τα νοσοκομεία μέχρι σήμερα εξέδιδαν 40.000 τιμολόγια κάθε μήνα, ενώ με το νέο σύστημα τα τιμολόγια θα πέσουν στις 5.000.

Επίσης η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των συναλλαγών με τις φαρμακευτικές εταιρίες, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκδοσης των σημειωμάτων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback), με αποτέλεσμα να αυξάνονταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΣΥ προς τις εταιρείες.

Με το νέο τρόπο έκδοσης τιμολογίων αναμένεται μείωση των χρεών κατά 250 εκατ. ευρώ”.

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις του CDC προς ταξιδιώτες για συμπτώματα του ιού Marburg

Αντόνιο Γκουτέρες για τον αυτισμό: “‘Ωρα να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.