Το φάρμακο που έχει τρελάνει τους “επώνυμους”, ο Αρκουμανέας και οι “αναδιαρθρώσεις”

Χαμός γίνεται τελευταία με ένα φάρμακο, που κυριολεκτικά έχει τρελάνει τους “επώνυμους” εντός και εκτός συνόρων, μιας και το παίρνουν και αδυνατίζουν.

Ο Αρκουμανέας εθεάθη μετά από αιώνες σε συνέδριο και η πιάτσα βοά για επικείμενες “αναδιαρθρώσεις” στις φαρμακευτικές.

Το φάρμακο που έχει τρελάνει τους “επώνυμους”

Διαστάσεις… επιδημίας αρχίζει να παίρνει η χρήση φαρμάκου, το οποίο προορίζεται για απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία.

Το φάρμακο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και η τιμή του είναι τσουχτερή, αλλά, αν αντέξεις τις ανεπιθύμητες ενέργειες – που δεν τις λες κι ευχάριστες – αδυνατίζεις φουλ. Σε ενέσιμη μορφή, κυκλοφορεί με δύο ενδείξεις, για διαβητικούς και για παχύσαρκους, οι οποίοι έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη κτλ.

Έλα, όμως, που το φάρμακο το παίρνουν και άτομα που θέλουν να χάσουν 5-6 κιλά, χωρίς να εμπίπτουν στις ανωτέρω θεραπευτικές κατηγορίες… Μαθαίνουμε ότι τα τηλέφωνα των ενδοκρινολόγων δεν σταματούν να χτυπούν από ενθουσιώδεις χρήστες του φαρμάκου, που, χωρίς πρώτα να έχουν ρωτήσει τους ειδικούς, το προμηθεύονται από τα φαρμακεία και περιχαρείς περιφέρουν τα νέα από παρέα σε παρέα. Μάταια οι ενδοκρινολόγοι εξηγούν ότι η χρήση του ενέχει πιθανούς κινδύνους και ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρουν τα λίγα κιλά που έχασαν, μόλις το σταματήσουν. Εκείνοι απτόητοι.

Το φάρμακο είναι blockbuster και κάνει τρελές πωλήσεις διεθνώς. Το αστείο είναι ότι στην Ευρώπη, παρότι πωλείται, δεν έχει λάβει ακόμη ένδειξη για χρήση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας – αναμένεται πιθανά αρχές του νέου χρόνου.

Η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία τρίβει τα χέρια της, μεν, αλλά δέχεται πιέσεις από την ιατρική κοινότητα να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία να αναφέρει ότι η χρήση του φαρμάκου συνίσταται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν βίντεο στο TikTok, που δείχνουν διεθνείς “επώνυμους” να λένε ότι έχασαν πολύ βάρος κάνοντας την συγκεκριμένη ένεση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουν, ήδη, αρχίσει να σημειώνονται ελλείψεις. Και καλά να μην το βρει κάποιος, που απλά θέλει να εντυπωσιάσει σε μια σουαρέ. Έχουν αρχίσει να μην το βρίσκουν και διαβητικοί ασθενείς. Για να δούμε εάν η φαρμακευτική εταιρεία και οι σύλλογοι ασθενών με διαβήτη θα αντιδράσουν…

Πού είναι ο Αρκουμανέας οέο;

Καιρό είχαμε να τον δούμε… Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας εθέαθη πρόσφατα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να κάθεται στο τραπέζι ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας και να συζητά χαλαρά με τα στελέχη της. Το θέμα της κουβέντας άγνωστο προσώρας.

Πριν από λίγες ημέρες τον ξαναείδαμε μετά της συζύγου του να βολτάρει σε μεγάλο εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων.

Μυρίζει “αναδιαρθρώσεις”

Αναστάτωση επικρατεί αυτό το διάστημα μεταξύ των στελεχών στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, καίτοι ανακοινώθηκαν, ανάκληση της θετικής λίστας φαρμάκων, πολεμικό κλίμα στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, οι “αναδιαρθρώσεις”, που επίκεινται σε αρκετές εταιρείες του χώρου.

Και γιατί βάζουμε τη λέξη σε εισαγωγικά; Γιατί δεν εννοούμε εσωτερικές μετακινήσεις ή χρυσές μεταγραφές, αλλά απολύσεις. Οι “μαμάδες” εταιρείες του εξωτερικού πιέζουν, καθώς το βάρος λόγω rebate και clawback είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δυσβάσταχτο και τίθεται θέμα βιωσιμότητας.

CDC καλεί ΕΟΔΥ

“Υψηλές” επισκέψεις είχε χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ήρθε στη χώρα μας ο πρώην διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο οποίος θήτευσε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και διατηρεί καλή σχέση με τον κ. Ζαούτη, από τότε που εκείνος ζούσε και εργαζόταν στην Αμερική.

Και όχι, δεν συζήτησαν για COVID-19, αλλά για την διασπορά των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά το σεξ για μεγαλύτερη απόλαυση

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Κατάθλιψη και άγχος βιώνουν οι ασθενείς

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.