Έιτζ: Δωρεάν η πρόσβαση στην προφυλακτική αγωγή PrEP στη χώρα μας

Νέα σελίδα ανοίγει στη χώρα μας για τη μείωση της εξάπλωσης του έιτζ. Με τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα διατίθεται δωρεάν η προφυλακτική αγωγή PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis).

Η δωρεάν διάθεση του αποτελεσματικού φαρμάκου έρχεται μετά από καθυστερήσεις ετών και δικαιώνει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, που δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία. Γιατί μπορεί τα τελευταία αρκετά χρόνια το έιτζ να αντιμετωπίζεται σαν χρόνια νόσος, χάρη στα φάρμακα και ειδικά στην αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά δεν παύει να συνιστά μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πώς βοηθάει η θεραπεία PrEP

H PrEP είναι προφυλακτική θεραπεία και, όπως μαρτυρά το όνομά της, αφορά σε προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV. Είναι αγωγή με χάπια. Λαμβάνεται είτε σε καθημερινή βάση, είτε πριν από κάποια σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτήν σε συγκεκριμένη δοσολογία. Για όσο διαρκεί η λήψη του φαρμάκου παρέχει πλήρη προστασία απέναντι στον επικίνδυνο ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα.

Την προληπτική αγωγή έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ήδη από το 2016 για τη μείωση της βλάβης στο πεδίο και διατίθεται, μεταξύ άλλων, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων.

Μετά από εξαγγελίες, που δεν υλοποιούνταν, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την προστασία ευάλωτων ομάδων, η τροπολογία, που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας, βάζει και την Ελλάδα στον χάρτη με τις χώρες, που διαθέτουν δωρεάν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ενάντια στο στίγμα

Η PrEP ενδείκνυται για συνταγογράφηση και για αποζημίωση σε άτομα, που έχουν υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς είναι οι άνδρες, που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες.

Η χορήγηση της αγωγής έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο ιατρική όσο και κοινωνική, καθώς αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση του στίγματος, που εξακολουθεί να ακολουθεί αυτούς τους ανθρώπους εν έτει 2022.

Παράλληλα η δωρεάν διάθεση της PrEP αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα προφύλαξης και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην πρόληψη, αντί για τη θεραπεία, όπως ενδείκνυται για όλα τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Ικανοποίηση για την πρωτοβουλία

Η τροπολογία ικανοποίησε τις ευάλωτες απέναντι στο ιό HIV ομάδες.

Εξάλλου το 2017-2018 η “Θετική Φωνή”, τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας “Checkpoint” και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό” είχαν υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα, πιέζοντας προς την δωρεάν διάθεση της προφυλακτικής θεραπείας, υπό την εποπτεία της Δρ. Μήνας Ψυχογιού.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, όπως και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – η θέσπιση αυτή υλοποιεί ακόμη μία από τις προτάσεις της Έκθεσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Ο ταπεινός άνηθος με τα αμέτρητα οφέλη, ειδικά για την χοληστερίνη

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.