ΕΜΑ: «Nαι» στη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 σε βρέφη από 6 μηνών

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε την επέκταση της χρήσης των εμβολίων της Pfizer και Moderna,  κατά του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού σε βρέφη, από 6 μηνών και πάνω.

Πιο συγκεκριμένα, η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer αφορά παιδιά έως τεσσάρων ετών ενώ της Μoderna, πέντε ετών.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως οι δόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων για τα μικρά παιδιά θα είναι μικρότερες.

 Χορήγηση εμβολίων

Tο εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty) θα χορηγείται σε τρεις δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων η κάθε μια. Οι πρώτες δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τριών εβδομάδων και η τρίτη να χορηγείται το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο της Moderna (Spikevax) θα χορηγείται σε δύο δόσεις των 25 μικογραμμαρίων η κάθε μια. Οι δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

Ο ΕΜΑ διευκρινίζει, επίσης, ότι και τα δύο εμβόλια θα χορηγούνται στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας με ένεση είτε στο χέρι είτε στον μηρό.

Για την έγκρισή του ο ΕΜΑ επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι η δόση που προβλέπεται για το εμβόλιο της Pfizer όσον αφορά τα παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών είχε την ίδια ανοσιακή απόκριση με την υψηλότερη δόση (30 μικρογραμμάρια) που έχει εγκριθεί για την ομάδα 16-25 ετών.

Για το εμβόλιο της Moderna η έρευνα έδειξε η δόση των 25 μικρογραμμαρίων που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ είχε την ίδια ανοσιακή απόκριση με αυτή των 100 μικρογραμμαρίων που χορηγείται στην ομάδα 18-25 ετών.

Παρενέργειες εμβολίων

Όσον αφορά τις παρενέργειες, στα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4-5 ετών ήταν ίδιες με αυτές που έχουν διαπιστωθεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αναφέρει ο ΕΜΑ.

Υπνηλία, απώλεια όρεξης, υπερευαισθησία, εξανθήματα είναι οι κοινές παρενέργειες στο σημείο χορήγηση της ένεσης για τα παιδιά ηλικία 6 έως 23 μηνών με το εμβόλιο της Pfizer ενώ ευερεθιστότητα, κλάματα, εξανθήματα και υπνηλία καταγράφηκαν στα παιδιά 6 έως 36 μηνών με το εμβόλιο της Moderna.

«Και για τα δύο εμβόλια τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και βελτιώνονται σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επομένως η επιτροπή του ΕΜΑ κατέληξε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους» καταλήγει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η σύσταση αυτή θα αποσταλεί στην Κομισιόν η οποία θα εκδώσει και τις οριστικές αποφάσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης 

Ιδιωτικό ιατρείο οι γιατροί ΕΣΥ μερικής απασχόλησης και αλλαγές για αποφοίτους και ειδικευόμενους, με το ν.σ. της Μ. Γκάγκα

Προεκλαμψία, εκλαμψία και υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το μωρό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.