Το Πατριαρχείο «έδωσε» τον Τσιόδρα, η Ράπτη ξεκινά προεκλογική εκστρατεία και ο Πλεύρης υπερνομοθετεί

Αν και δεν θέλει να δημοσιοποιείται ο βίος του, το Πατριαρχείο «έδωσε» τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και παρά λίγο να τον κάνει viral. Την ίδια ώρα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη φέρεται πιο πολύ ως πολιτευτής, ενώ ο Πλεύρης «σπάει πολλά αυγά».

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Τσιόδρας

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας θέλει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. Και το καταφέρνει. Όμως στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, το οποίο αφορούσε στη συμμετοχή της Ελλάδας σε κλινική μελέτη για φάρμακο κατά της COVID-19, ήταν η Εκκλησία που δημοσιοποίησε την επίσκεψή του στη χώρα και όχι οι συντάκτες υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ιστοσελίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων»:

«Διαδοχικές συναντήσεις είχε στις 7/6 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος στην έδρα του Πατριαρχείου. Μεταξύ αυτών, που επισκέφθηκαν τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, ήταν και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήριος Τσιόδρας. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τον κ. Τσιόδρα συνόδευε ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο Ισραήλ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Τους Έλληνες επιστήμονες συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ευχαρίστησε για την επίσκεψη τον κ. Τσιόδρα και τη συνοδεία του και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Πατριαρχείου».

Από πλευράς υγειονομικών Αρχών ούτε που ενημερωθήκαμε σχετικά με την ουσία του ταξιδιού και το θέμα του φαρμάκου…

Ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία η Ράπτη

Υπερδραστήρια έχει αποδειχτεί η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι είναι και βουλευτής της ΝΔ. Μάλιστα στις ανακοινώσεις, τις οποίες εκδίδει τακτικότατα, δεν σταματά να μας θυμίζει το βουλευτικό της αξίωμα.

Στην υπηρεσία της, δε, έχει και έναν ψηλό νέο, ο οποίος εκτελεί σταθερά και χρέη… φωτογράφου.

Τελικά εργάζεται με βάση τα καθήκοντά της ως Υφυπουργός ή κάνει προεκλογικό αγώνα, ο οποίος επίσημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει;

Ο πολυγραφότατος Πλεύρης

Θεωρείται βέβαιο ότι ο σημερινός Υπουργός Υγείας δεν κοιμάται παρά ελάχιστες ώρες. Συνεχόμενες υπουργικές αποφάσεις, νομοσχέδια και τακτικές εμφανίσεις δεν τον αφήνουν σε ησυχία.

Το προηγούμενο διήμερο εξέδωσε 4 υπουργικές αποφάσεις για τον οικογενειακό γιατρό, παράλληλα μελέτησε το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οποίο θα θέσει άμεσα σε διαβούλευση, ετοιμάζει την απόφαση για τα ποιοτικά κριτήρια με βάση τα οποία θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και, φυσικά, έχει γίνει το κεφάλι του… «καζάνι» με το θέμα του clawback των φαρμακευτικών!

Αξίζει να σταθούμε στο τελευταίο, το οποίο, αν και δεν είναι δική του δουλειά απόλυτα, καθώς σχετίζεται και το Υπουργείο Οικονομικών, μαθαίνουμε ότι τον έθεσε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Όπως ξέρουμε, υπάρχει, πλέον, νόμος, που διαχωρίζει τι λεφτά θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία και τι θα δίνει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες ο κ. Πλεύρης σημείωνε ότι θα γίνει κάπως αναλογικά ο επιμερισμός, με βάση τα όσα καταγράφει χοντρικά ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, τελικά φαίνεται να δίνει κάτι παραπάνω στα ΦΥΚ.

Δηλαδή, εκεί που ανέμενε η αγορά να προσδιορίσει το πολύ στο 35% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ως κλειστό προϋπολογισμό για ΦΥΚ, τελικά αυτό το ποσοστό θα το ανεβάσει στο 38% ή μπορεί και στο 39%.

Έτσι για τα φάρμακα, που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, το ποσοστό που μένει είναι της τάξης του 61%-62% από τον συνολικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Κάτι μας λέει ότι αυτό δεν θα αρέσει στις φαρμακευτικές εταιρείες, που κατά βάση δραστηριοποιούνται στα φάρμακα κοινότητας.

Βέβαια ο Υπουργός σε κάτι τέτοιες γκρίνιες αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να μιλάνε πολύ οι συγκεκριμένες εταιρείες. Σαν να τους λέει «μη μιλάτε πολύ, διότι θα καταργήσω την προστασία που έχετε και δεν μειώνουμε τις τιμές των γενοσήμων πάνω από 7%».

Θα δούμε τι θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, οπότε θα ανακοινωθούν και επίσημα οι αποφάσεις.

 *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: Αύξηση 59% στα κρούσματα σε μια εβδομάδα – Ο ΠΟΥ εξετάζει αν είναι ΣΜΝ

Πού θα κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.