Αύξηση συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια για τους πολίτες που δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό

Αύξηση συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια προβλέπονται για τους πολίτες που δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, καθώς το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θεσπίζουν αντικίνητρα προκειμένου να υλοποιηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Έτσι, πολίτες που παραλείψουν να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό ή που δεν επιθυμούν να έχουν προσωπικό γιατρό, θα δουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια να αυξάνεται κατά 10% ή και κατά 20%!

Η αύξηση συμμετοχής και τα αντικίνητρα για τους πολίτες

Συγκεκριμένα, με υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ:

Από την 01-10-2022 πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής

Μάλιστα, από την 01-01-2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Επίσης η υπουργική απόφαση προβλέπει:

  • Τον καθορισμό και την εξειδίκευση του συστήματος κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό συνιστάμενο στην χορήγηση από την 01-09-2023 προτεραιότητας στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας.
  • Τον καθορισμό και την εξειδίκευση του συστήματος συνεπειών «αντικινήτρων» για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό από την 01-09-2023 συνιστάμενο στην εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο των έκτακτων περιστατικών.
  • Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα των Παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, τότε συντρέχουν στο πρόσωπό του σωρευτικά οι συνέπειες «αντικίνητρα» που προβλέπονται.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

FEK-2022-Tefxos B-03020-downloaded -17_06_2022

Διαβάστε επίσης

Το Πατριαρχείο «έδωσε» τον Τσιόδρα, η Ράπτη ξεκινά προεκλογική εκστρατεία και ο Πλεύρης υπερνομοθετεί

Ευλογιά των πιθήκων: Αύξηση 59% στα κρούσματα σε μια εβδομάδα – Ο ΠΟΥ εξετάζει αν είναι ΣΜΝ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.