Ευλογιά των πιθήκων: Αύξηση 59% στα κρούσματα σε μια εβδομάδα – Ο ΠΟΥ εξετάζει αν είναι ΣΜΝ

Εκθετική αύξηση της τάξης του 59% παρατηρείται στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων μέσα σε μία, μόλις, εβδομάδα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρατηρεί τη διασπορά του ιού σε όλες τις χώρες – κυρίως εκεί όπου δεν είναι ενδημικός, δηλαδή εκτός Αφρικής – και προετοιμάζεται για περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα τα κρούσματα σε όλες τις χώρες «σκαρφάλωσαν», πια, στις 2.066, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μαζί με τα ύποπτα είναι 2.166.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις με 524 και με 345 επιβεβαιωμένα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία εκτόπισε την Πορτογαλία από την τρίτη στην τέταρτη θέση (271 και 241 επιβεβαιωμένα κρούσματα αντίστοιχα). Ακολουθούν ο Καναδάς και η Γαλλία με 182 και 125 κρούσματα.

Στη χώρα μας τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι μόλις δύο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νόσο κάθε Πέμπτη:

- Advertisement -

«Έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση των δύο δειγμάτων και αφορούν σε West Africa clade.  Οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου».

Προβληματίζει η αύξηση στα κρούσματα κατά 59%

Η αύξηση στα κρούσματα κατά 59% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα προβληματίζει τους ειδικούς, ειδικά στην Ευρώπη όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε 25 χώρες, συνιστώντας περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

Η ΕΕ, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA, προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic, για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων. Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό και για την ευλογιά των πιθήκων.

Η προμήθεια των κρατών – μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια  μέσω του προγράμματος EU4Health, για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών – μελών της.

Τελικά είναι ΣΜΝ η ευλογιά των πιθήκων;

Μετά τις αναφορές ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρών στο σπέρμα ασθενών, ο ΠΟΥ εξετάζει εκ νέου την πιθανότητα να είναι η ασθένεια ΣΜΝ, δηλαδή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ως τώρα ξέρουμε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με στενή επαφή. Αλλά το γεγονός ότι ο ιός εντοπίστηκε στο σπέρμα ασθενούς και μπόρεσε να μολύνει άλλον άνθρωπο και να αναπαραχθεί, κάνει τους ερευνητές να εξετάζουν και αυτή την πιθανότητα.

Στο μεταξύ η «ασυνήθιστη», όπως χαρακτηρίζεται, συμπεριφορά του ιού επιτάσσει διεθνή συνεργασία, για να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είναι η πολυομυελίτιδα και η COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Προς επικράτηση οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με ψωρίαση το καλοκαίρι

Υπογονιμότητα γένους… αρσενικού – Αιτίες και λύσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.