Φαρμάκια για τις φαρμακευτικές, καθώς ο Πλεύρης δεν μπορεί να βρει λεφτά

O πονοκέφαλος για τις φαρμακευτικές εταιρείες – καθώς ο Πλεύρης δεν μπορεί να βρει λεφτά – το clawback και ο Μαραθώνιος για τον Θεμιστοκλέους.

Επιστολές με παράπονα από τις φαρμακευτικές

Επιστολές πηγαίνουν – αλλά δεν επιστρέφονται – στο Υπουργείο Υγείας, από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτές περιλαμβάνουν παράπονα, γκρίνιες και δυσαρέσκεια, σχετικά με τα πρόσφατα νομοθετήματα που αφορούν στην πολιτική φαρμάκου, τα οποία υπογράφει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οι νέες διατάξεις έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς οι τελευταίες διαπιστώνουν πως τα ποσά, που θα πρέπει να επιστρέψουν λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2021, φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Νοέμβριο, στο γραφείο του κ. Θάνου Πλεύρη έφτασαν δύο σημαντικές επιστολές. Η μία ήταν από τον ΣΦΕΕ και η άλλη, η οποία ακολούθησε, ήταν από την PIF.

Το ύφος των δύο επιστολών περιείχε την έντονη δυσαρέσκεια των φαρμακευτικών εταιρειών, όσον αφορά στο clawback για το 2021, το οποίο, μάλιστα, εκτιμάται στα επίπεδα του 1,55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι τεράστιο και οι εταιρείες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες, για το κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Το χατιράκι του Πλεύρη

Πάντως με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα, ο κ. Πλεύρης φαίνεται να έκανε και ένα χατίρι στις φαρμακευτικές εταιρείες. Το χατίρι αυτό αφορά στην κατάργηση μίας διάταξης, η οποία είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και με βάση αυτή, όσα φάρμακα περνούσαν από διαπραγμάτευση – και άρα μειωνόταν η τιμή, την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ – θα οδηγούσε και σε χαμηλότερη συμμετοχή από τους πολίτες.

Ειδικότερα η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πως εάν ένα φάρμακο περνούσε από διαπραγμάτευση και ο ΕΟΠΥΥ πετύχαινε να το αποζημιώνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή, από αυτή που αναγράφεται επάνω στη συσκευασία, τότε αυτόματα και η συμμετοχή, την οποία θα πλήρωνε ο Έλληνας πολίτης, όταν το αγόραζε από το φαρμακείο, θα μειωνόταν στο  μισό.

Αυτό δεν έβρισκε από την αρχή σύμφωνες τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ζήτησαν και πέτυχαν τελικά την κατάργηση της μείωσης αυτής.

Πάντως αυτό φαίνεται να είναι και το μόνο χατίρι, το οποίο έκανε ο κ. Πλεύρης στις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι νέοι νόμοι, οι οποίοι αναμένεται να εκδοθούν τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο, δεν προβλέπουν κάποιες ευνοϊκές για τις φαρμακευτικές εταιρείες διατάξεις.

Ο Μαραθώνιος του Μάριου

Με χρόνο κάπου 4 ώρες και 20 λεπτά ολοκλήρωσε τη διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ε, δεν είναι και ιδιαίτερα καλός χρόνος, όμως για έναν επαγγελματία γιατρό και πολιτικό είναι άριστος. Πρέπει να είναι ο μόνος, που έχει πολιτική θέση και έτρεξε στη συγκεκριμένη διαδρομή, αν δεν κάνουμε λάθος. Και σίγουρα έχει μεγαλύτερες αντοχές από τον πρωταθλητή, που ηγείτο μέχρι και το τέλος Αυγούστου του Υπουργείου Υγείας.

Πάντως ο κ. Θεμιστοκλέους ίσως να προτιμά αυτόν τον Μαραθώνιο, που τον τερματίζει, από τον άλλο Μαραθώνιο, που είναι να προλάβουμε σαν χώρα να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.

Εδώ το στοίχημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, για τον αν θα καταφέρει η κυβέρνηση, με τα μέτρα που έχει πάρει, να πείσει ακόμη περισσότερους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πετύχει να πείσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες από τους άνω των 60, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της COVID-19. Όμως είναι πολύ πιθανό να μην πετύχει αυτοί να ξεπεράσουν τις 200.000, δηλαδή το 40%.

Ο σύμβουλος Κοντοζαμάνης

Όπως είχε κυκλοφορήσει, ήδη, από τον Σεπτέμβριο τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας ανέλαβε αμισθί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε πριν από περίπου 3 εβδομάδες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του πρώην Υπουργού με τον νέο ρόλο του αποκαλύφθηκε με ανάρτησή του στο fb, καθώς προβάλλει τη συμμετοχή του στην κυβερνητική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, που θα είναι παρούσα στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, για το «23ο Ετήσιο Φόρουμ Capital Link Invest in Greece New York : A New Era – A New Direction for Greece».

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Αγκινάρα: Το ελληνικό superfood με τις φαρμακευτικές ιδιότητες

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου

Μίνα Γκάγκα: Πιθανόν τα εμβόλια να καλύπτουν την παραλλαγή «Όμικρον»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.