Αγκινάρα: Το ελληνικό superfood με τις φαρμακευτικές ιδιότητες

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus), έχει ιστορία 3.000 ετών και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής για τις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητές της.

Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούταν ως τροφή για τους Θεούς του Ολύμπου, ενώ στην Αρχαία Ρώμη προοριζόταν μόνο για τους οισοφάγους των αριστοκρατών. Στον Μεσαίωνα, παράλληλα, οι αγκινάρες ισοδυναμούσαν με εξωτικό φαγητό και ήταν διαθέσιμες αποκλειστικά για τους βασιλείς.

Οι αγκινάρες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών από τα μούρα, παρέχοντας μια άφθονη πηγή διαιτητικών ινών και βιταμίνης Κ που τις καθιστούν μεταξύ των καλύτερων τροφών που βοηθούν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αγκινάρας  

Οι αγκινάρες έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι χαμηλές σε λιπαρά, πλούσιες σε φυτικές ίνες και γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C και Κ, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Κατατάσσονται στα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη

Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτη, το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι μια καλή πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Προστατεύει το ήπαρ

Η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία συμβάλλει στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τη ναυτία και την καούρα.

«Ρίχνουν» το σάκχαρο του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκινάρες και το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να δράσει κατά της εμφάνισης καρκίνου. Ορισμένα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η ρουτίνη, η κερκετίνη και η σιλυμαρίνη θεωρείται πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πηγή: reporter.com

Διαβάστε επίσης 

Κράμπες στα πόδια και πώς να βρείτε ανακούφιση

Γκρανόλα: Τι πρέπει να προσέξω

Εξωσωματική γονιμοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.