Έρχονται νέες απολύσεις στις φαρμακευτικές. Την εμπλοκή φαρμακευτικών εταιρειών στην υπερσυνταγογράφηση επιχειρεί ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Απόστολος Βαλτάς.
Η καταγγελία για «λάδωμα»
Στην απόδοση ευθυνών στο σκάνδαλο με τις υπερσυνταγογραφήσεις, σε φαρμακευτικές εταιρείες, που διακινούν «μη καινοτόμα» σκευάσματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου (24/10).
Όπως είπε, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για τις υπερσυνταγογραφήσεις δεν ήταν πλήρη. Δηλαδή έγιναν αναφορές μόνο σε γιατρούς, αλλά δεν δόθηκαν στοιχεία για τα φάρμακα που γράφτηκαν.
Για τα φάρμακα που γράφτηκαν τόνισε πως, αν το ψάξει κανείς καλύτερα, θα δει ότι προέρχονταν από συγκεκριμένες και πολύ λίγες εταιρείες. Αυτό σημαίνει πως οι συνταγογραφήσεις ήταν υποκινούμενες από αυτές τις φαρμακευτικές, κάτι που θυμίζει παλιές εποχές, όταν ιατρικοί επισκέπτες πήγαιναν στους γιατρούς και “τους τα έσκαγαν”, ήτοι τους λάδωναν, για να γράφουν πολλές συνταγές σε φάρμακά τους.
Τώρα βέβαια τα συστήματα έχουν αλλάξει και δεν χρειάζεται να υπάρχει τέτοιο προσωπικό. Έχουν, λένε οι φήμες, ένα σύστημα οι φαρμακευτικές, που μπορούν να δουν μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τι γράφει ο κάθε γιατρός.
Γενικά οι καταγγελίες, που έχουν γίνει για εμπλοκή στο κύκλωμα αυτό των παράτυπων συνταγογραφήσεων και φαρμακοποιών, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
QUIZ
Ποιο σχετικά παλιό στέλεχος φαρμακευτικών, αφού έκανε μια περατζάδα από διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Υγείας, επέστρεψε και πάλι στον ιδιωτικό τομέα; Κάποιοι μιλούν για στέλεχος που δεν στέριωσε, άλλοι ότι αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο εμπλουτισμού του βιογραφικού του/της.
Έρχονται νέες απολύσεις
Το ακούμε συνέχεια, αλλά αυτή τη φορά μάλλον δεν είναι φήμη. Το clawback στις φαρμακευτικές όπως εξελίσσεται, σε συνδυασμό με το ότι το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο, δείχνει ότι πολλές εταιρείες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και θα προσπαθήσουν να κάνουν οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το προσωπικό.
Σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν περικοπές δεκάδων ατόμων. Κι αν αυτό συνδυαστεί με εταιρείες, που φάρμακά τους σε χρονικό ορίζοντα 12μήνου χάνουν πατέντες, θα βρεθούν εργαζόμενοι πρακτικά χωρίς αντικείμενο.
Στις ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες κάνουν επενδύσεις, θέλουν άτομα και δεν κάνουν απολύσεις. Όμως τα χρειάζονται στην παραγωγή και φυσικά με αποδοχές, που δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που δίνουν οι πολυεθνικές.
Δύσκολα πολύ τα πράγματα…
Οι φαρμακευτικές αναμένουν το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα για όλο το 2023, όπως αυτό θα αναδειχτεί με την έκδοση και των σημειωμάτων για το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιάς. Όμως δεν είναι αισιόδοξες.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι θα πρέπει το θέμα να είναι στην επικαιρότητα συνεχώς και πως θα πρέπει ο τόνος τους να είναι σκληρός, όπως η επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον πρωθυπουργό.
Για την ώρα οι τόνοι έχουν πέσει, αλλά ίσως να είναι η γαλήνη πριν από την επόμενη τρικυμία.
Σε αναβρασμό ο ΕΟΠΥΥ
Πολλά λέγονται και ακούγονται για τον ΕΟΠΥΥ εδώ και καιρό. Το σίγουρο είναι πως έχει πολλές ανοιχτές δουλειές. Μπορεί σε πρώτο πλάνο να αναδεικνύεται το θέμα των νοσοκομείων και του ΕΣΥ, όμως στην καθημερινότητά τους οι περισσότεροι πολίτες έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥΥ, που διαχειρίζεται και 10 δισ. ευρώ για φάρμακα και παροχές.
Υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο δουλεύει η αρμόδια Ομάδα Εργασίας εδώ και μήνες (όπως επίσης και για τον ΕΟΦ), το οποία βασίστηκε σε μοντέλο του Harvard. Πίσω από αυτό ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Άρης Αγγέλης. Κάποια στιγμή μέσα στο 2025 αυτό το σχέδιο θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και από το χαρτί να γίνει πράξη.
Ε, όσο νά’ ναι, όλη αυτή η αλλαγή θα προκαλέσει κάποιες ταραχές σε πολλά επίπεδα και ίσως και σε διοικητικό.
*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.