Περπάτημα και τρέξιμο έναντι του κορονοϊού

Το περπάτημα και το τρέξιμο σε σταθερή βάση είναι ένα ισχυρό όπλο προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Η σωματική άσκηση συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού επειδή ελαττώνει γενικότερα την προδιάθεση για φλεγμονώδη αντίδραση και βοηθάει τον οργανισμό να αντιδρά και να ελέγχει έγκαιρα, όταν προκύπτει οποιαδήποτε φλεγμονή.

«Το ανοσοποιητικό μας είναι η «ασπίδα» μας, το σύστημα ενάντια στους ιούς και στα μικρόβια από το εξωτερικό περιβάλλον. Προκειμένου να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται ισορροπία και αρμονία.

Το να ακολουθεί κανείς μια σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, είναι ο ιδανικός τρόπος να το ενδυναμώσουμε, αφού η άσκηση ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και ελαττώνει τις στρεσογόνες ορμόνες», λέει η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής -Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου.

Το περπάτημα είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις:

  • για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού.
  • επίσης ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό. Βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, στην τόνωση και στη σύσφιξη των μυών
  • ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • αυξάνει τη ροή οξυγόνου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό
  • ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ζάχαρο, διαβήτης) και το σώμα αποβάλλει τοξίνες.
  • ενδυναμώνονται οστά και αρθρώσεις (πρόληψη οστεοπόρωσης)
  • μειώνει τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και
  • βελτιώνει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουμε

Σύμφωνα με μελέτες, οι δρομείς τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν κάνουν αυτή τη μορφή άσκησης τακτικά. Τρέχοντας περίπου 9,5 χιλιόμετρα την εβδομάδα κερδίζουμε από τρία μέχρι έξι χρόνια ζωής. Το τρέξιμο ή το περπάτημα, ακόμη και για 5 – 10 λεπτά την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι σχέση έχει η Ωτορινολαρυγγολογία;

«Έχουμε ξαναπεί ότι πολύ σημαντικό κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι η σωστή ρινική αναπνοή, η οποία πολύ συχνά δεν εκτιμάται, ούτε αξιολογείται έγκαιρα, ενώ, τελικά, επηρεάζει καθοριστικά την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία», εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου.

«Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη πολλές φορές προκαλεί, πέρα από δυσφορία, πονοκεφάλους και ζαλάδες, με αποτέλεσμα τη μείωση της εργασιακής απόδοσης, αλλά και αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου. Οι συχνότερες επιπτώσεις είναι έντονο άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη – κυρίως από τη δυσκολία να εντοπίσει κάποιος την πραγματική αιτία αυτών των συμπτωμάτων.

Η άσκηση προσφέρει ευεξία και σημαντική βελτίωση στην ρινική λειτουργία. Στον αντίποδα και η δυσχέρεια στην ρινική αναπνοή επηρεάζει πολύ αρνητικά την απόδοση σε οποιασδήποτε μορφή άσκησης».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα ψυχολογικά οφέλη του τρεξίματος, όσο και του περπατήματος είναι εξίσου σημαντικά. Η αύξηση στα επίπεδα των ενδορφινών στον εγκέφαλο δημιουργούν ένα αίσθημα χαράς και ηρεμίας, που λειτουργεί ως αντίδοτο σε αυτή την εποχή, όπου όλοι χάσαμε τις ρουτίνες μας και τον καθημερινό μας ρυθμό.

«Έχουμε ανάγκη από θετικές σκέψεις και από δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας τροφοδοτούν με έμπνευση, για να πετύχουμε τους στόχους μας στη ζωή», καταλήγει η κα Παταρίδου.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.