Ανεβαίνοντας 50 σκαλοπάτια την ημέρα μπορεί να είναι αρκετό για την υγεία της καρδιάς

Η υγεία της καρδιάς διατηρείται σε καλά επίπεδα με τη γυμναστική, το περπάτημα και ανεβαίνοντας σκαλοπάτια.

Η κίνηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Και μια νέα μελέτη λέει ότι υπάρχει μια ακόμη πιο γρήγορη διαδρομή για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, το ανέβασμα σκαλοπατιών.

Το περπάτημα είναι ένας από τους ευκολότερους, φθηνότερους και ήπιους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για το θέμα, που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, διαπίστωσε ότι το περπάτημα κάνοντας μόλις 2.337 βημάτων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και κάθε επιπλέον 1.000 βήματα μειώνει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Υπάρχει μια μορφή περπατήματος που είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία, λένε οι ειδικοί. Αν ανεβαίνετε σκαλοπάτια κάθε μέρα, κάνετε περίπου τρεις φορές περισσότερη άσκηση στον ίδιο χρόνο με το περπάτημα.

Το να ανεβαίνετε σκαλοπάτια είναι πιο δύσκολη άσκηση από το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή όχι μόνο κινείτε το σώμα σας, αλλά το κινείτε ενάντια στη βαρύτητα και ουσιαστικά σπρώχνετε τον εαυτό σας προς τα πάνω και προς τα έξω. Επίσης, χτίζετε τους μύες σας στο κάτω μέρος του σώματός σας, ενισχύοντας τον πυρήνα και το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Ανεβαίνοντας 50 σκαλοπάτια την ημέρα μπορεί να είναι αρκετό για την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Atherosclerosis, ένα καθημερινό πλάνο πεζοπορίας με αναρρίχηση σκαλοπατιών μπορεί να είναι η μόνη καρδιαγγειακή άσκηση που χρειάζεστε για να διατηρήσετε μια υγιή καρδιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια καθημερινή ρουτίνα αναρρίχησης μόλις 50 σκαλοπατιών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση 20% των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι ανέβαιναν τουλάχιστον 50 σκαλοπάτια καθημερινά είχαν μειωμένο ποσοστό αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, η οποία περιλαμβάνει την στεφανιαία νόσο και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης

Διοικήσεις νοσοκομείων: Έρχεται νέα προκήρυξη – Fast track διαδικασίες, τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Παλμοί καρδιάς: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πώς να τις ρίξετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.