Φυστίκια Κάσιους: 10 λόγοι που σε κρατούν σε φόρμα

Με βουτυράτη, απαλή υφή και εξαιρετικά πλούσια γεύση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα φυστίκια κάσιους είναι από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους ξηρούς καρπούς που μπορείτε να βρείτε στα ράφια των παντοπωλείων. Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι τα κάσιους είναι νόστιμα, μπορεί να μην γνωρίζετε τα πολλαπλά οφέλη που έχει η κατανάλωσή τους στην υγεία σας. Τα κάσιους όχι μόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, αλλά περιέχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να ωφελήσουν το σώμα σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το eatthis.com, η κατανάλωση κάσιους μπορεί δυνητικά να επηρεάσει το σώμα και τη συνολική υγεία σας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Φυστίκια Κάσιους: Διατροφικό προφίλ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα (28 γραμμάρια) ωμά κάσιους μπορεί να εφοδιάσει το σώμα σας με περίπου:

157 θερμίδες

12,4 γραμμάρια λίπους

7,8 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών

8,6 γραμμάρια υδατάνθρακες

0,9 γραμμάρια φυτικών ινών

1,7 γραμμάρια ζάχαρη

5,2 γραμμάρια πρωτεΐνης

1,9 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (11% DV)

82,8 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (20% DV)

1,6 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου (21% DV)

9,7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Κ (8% DV)

5,6 μg σεληνίου (10% DV)

Υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

“Μία μερίδα κάσιους παρέχει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου. Αυτό το μέταλλο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος”, λέει  η Toby Amidor, MS, RD, CDN, FAND, βραβευμένη ειδικός σε θέματα διατροφής.

Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής

«Τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν τον κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών», λέει η Sarah Garone, NDTR, του A Love Letter to Food. «Η έρευνα δείχνει ότι τα ψητά κάσιους έχουν κάπως υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επομένως προτιμήστε μια ψητή ποικιλία για ακόμα μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα».

Προάγουν την υγεία των οστών

«Μία μερίδα κάσιους παρέχει το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Κ», λέει ο Amidor. Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να είναι το κλειδί για την προστασία και τη διατήρηση γερών, υγιών οστών.

«Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι σίγουρα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών, αλλά το Bone and Health Osteoporosis Foundation αναφέρει επίσης, τη βιταμίνη Κ ως θρεπτική ουσία σημαντική για την υγεία των οστών και συνιστά την κατανάλωση πηγών βιταμίνης Κ σε κάθε γεύμα ή σνακ», προσθέτει η Amidor.

Κάνουν καλό στα μάτια

«Η συμπερίληψη των κάσιους στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη υγεία των ματιών», εξηγεί η Trista Best, MPH, RD, LD, στο Balance One Supplements. “Τα κάσιους κάνουν καλό στην υγεία των ματιών επειδή είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγιούς όρασης και την προστασία των ματιών από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών παθήσεων».

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των πολυφαινολών και των καροτενοειδών που περιέχονται στα κάσιους μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία των ματιών.

Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Τα κάσιους είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από οξειδωτική βλάβη», λέει η Best. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και της νόσου Αλτσχάιμερ . Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης».

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα υποθέτουν ότι οι ξηροί καρποί είναι απαγορευτικοί, όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, καθώς είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μελέτη στο Nutrients αποκάλυψε ότι, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος από εκείνους που δεν το κάνουν, χάρη σε έναν ισχυρό συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπών.

Ενώ τα κάσιους έχουν εξαιρετικά πλούσια γεύση, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι έχουν στην πραγματικότητα ελαφρώς λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από πολλούς άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια. Μία μερίδα κάσιους περιέχει περίπου 137 θερμίδες κατά μέσο όρο, αλλά μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απορροφήσει μόνο περίπου το 84% αυτών των θερμίδων – επειδή μέρος του λίπους που περιέχει παραμένει σφραγισμένο μέσα στο ινώδες τοίχωμα του ξηρού καρπού.

Ρίχνουν τη χοληστερόλη

Δεν είναι μόνο γευστικός ο καρπός του κάσιους, αλλά και σωτήριος στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά (παλμιτολεϊκά και ολεϊκά), τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης κι αυτό σημαίνει πως μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιοαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Κάνουν καλό στο μεταβολισμό 

Για την ακρίβεια, ενισχύουν τον μεταβολισμό για 3 λόγους. Ο ένας είναι πως το κάσιους είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ο άλλος πως το 75% των λιπαρών του είναι ακόρεστα. Ο τρίτος πως διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η B6 και η Β1 (θειαμίνη), οι οποίες συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά

Μία χούφτα ανάλατα κάσιους καλύπτουν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε μαγνήσιο κατά 30%, χαλκό κατά 20% και σίδηρο κατά 10%. Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο και σελήνιο. Μάλιστα το γεγονός ότι είναι τόσο πλούσια σε μαγνήσιο τα καθιστούν «όπλα» κατά των πονοκεφάλων και της κόπωσης.

Είναι αντιοξειδωτική τροφή

Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει και των άλλων συστατικών, όπως είναι ο χαλκός και οι προανθοκυανίνες, τα οποία πέρα από αντικαρκινική δράση συντελούν και στην προστασία από τις αρνητικές συνέπειες του αντιοξειδωτικού στρες.

Διαβάστε επίσης 

Το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Έχετε υψηλή χοληστερίνη; 4 διατροφικές αλλαγές για να τη μειώσετε

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.