Ανθρακούχο νερό : Πότε πρέπει να πίνουμε και πότε όχι

Το ανθρακούχο νερό είναι ένα δροσιστικό ποτό και σίγουρα μια πολύ καλή εναλλακτική αντί
για αναψυκτικά. Δεν είναι λίγες οι χώρες των οποίων οι κάτοικοι πίνουν συστηματικά ανθρακούχο νερό. Αντιθέτως, στη χώρα μας το ανθρακούχο νερό μόλις πρόσφατα έχει μπει δυναμικά στη διατροφή μας. Είναι όμως υγιές;

Η διαιτολόγος στην Cleveland Clinic, Lauren Sullivan, RD, εξετάζει τα οφέλη του ανθρακούχου νερού για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ειδών που είναι καλύτερο και χειρότερο για εσάς.

Είναι καλό το ανθρακούχο νερό;

Μπορούμε να πίνουμε ανθρακούχο νερό σε καθημερινή βάση. Είναι μια εναλλακτική λύση αντί των αναψυκτικών, δεν περιέχει θερμίδες και ζάχαρη, ενώ έχει αφρώδη υφή. Επιλέξτε φυσικό ανθρακούχο νερό που χαρίζει στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη με τη δύναμη της φύσης. Μπορείτε ακόμη να συνδυάσετε τα οφέλη του ανθρακούχου νερού με μια δόση καφέ για να ένα πρωτότυπο και άκρως καλοκαιρινό ρόφημα. Δοκιμάστε επίσης να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή φράουλες και σταφύλια για ένα πρωτότυπο ποτό χωρίς αλκοόλ.

Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε εκείνους που απολαμβάνουν τη γεύση του αλλά γνωρίζουν ελάχιστα για αυτό, τότε αξίζει να διαβάσετε λίγο παρακάτω. Θα ανακαλύψετε ορισμένα από τα σημαντικότερα οφέλη που εξασφαλίζει στο ανθρώπινο σώμα η τακτική κατανάλωση ανθρακούχου νερού.

Κάνει καλό στην πέψη

Το ανθρακούχο νερό κάνει θαύματα για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πέψη ή έχουν στομαχικές διαταραχές. Οι τροφές διασπώνται πιο αποτελεσματικά και ο οργανισμός δεν πιέζεται υπερβολικά στην προσπάθειά του να μεταβολίσει την τροφή. Έχει, επίσης, τεκμηριωθεί πως βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Καταπολεμά την κακή χοληστερόλη

Διάφορες μελέτες που διενεργήθηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά κατέδειξαν πως οι ενώσεις νατρίου στο ανθρακούχο νερό συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης, ενισχύοντας έτσι την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Πώς; Εκτός του ότι βοηθά στη σωστή πέψη και ενισχύει τον μεταβολισμό, το ανθρακούχο νερό είναι ό,τι πρέπει για να αντικαταστήσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τα παντελώς άχρηστα από θρεπτικής άποψης και άκρως παχυντικά ζαχαρούχα αναψυκτικά, καθώς και ορισμένα οινοπνευματώδη ποτά. Με τη φυσική του σπιρτάδα, καθώς και με λίγο χυμό ή φέτες φρούτων μπορούμε να έχουμε ένα άψογο συνοδευτικό για το γεύμα ή την εργασία μας, κυριολεκτικά με μηδενικές θερμίδες.

Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Το ανθρακούχο νερό έχει αποδειχτεί πως μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, βοηθώντας τον οργανισμό να διατηρήσει πολύτιμες ποσότητες ασβεστίου στο σώμα, και εμποδίζοντας άλλες τροφές να το απορροφούν από αυτό σε μεγάλες ποσότητες.

Πότε δεν πρέπει να πίνουμε ανθρακούχο νερό;

Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να μην βοηθά η κατανάλωση ανθρακούχου νερού. Έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία των δοντιών καθώς περιέχει καρβονικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του σμάλτου, αν και οι απόψεις διίστανται ως προς το ποια ποσότητα νερού μπορεί να επιφέρει αυτές τις αλλαγές. Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, είναι προτιμότερο να πίνετε με καλαμάκι, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα δόντια, ή να κάνετε πλύσεις με νερό βρύσης.

Επιπλέον, αποφύγετε να πιείτε ανθρακούχο νερό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Επίσης, εάν υποφέρετε από ευερέθιστο έντερο, η οξύτητα του μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή.

Εάν δεν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε μπορείτε να το απολαύσετε άφοβα, αναφέρει η Sullivan. Ανοίξτε ένα μπουκάλι και απολαύστε τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό!

Διαβάστε επίσης 

Αγγούρι: Τα 6 μυστικά οφέλη και η μία παρενέργεια

Γιατί το φαγητό αργά το βράδυ δεν κάνει καλό στην υγεία; Ο ρόλος της λεπτίνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.