Αγγούρι: Τα 6 μυστικά οφέλη και η μία παρενέργεια

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρει το αγγούρι στην υγεία που μπορεί να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες παρενέργειες που πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, ειδικά εάν έχετε προβλήματα στο στομάχι. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

1. Το αγγούρι μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2017 έδειξε μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση χυμού αγγουριού. Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό -μόλις 20 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω με υψηλή αρτηριακή πίεση- τα ευρήματα ήταν υπέρ του αγγουριού. Οι συμμετέχοντες έπιναν ένα χυμό με αγγούρι δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες. Η μελέτη έδειξε μια «σημαντική επίδραση» του χυμού αγγουριού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην ηλικιακή ομάδα.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Όταν προσπαθείτε να αποφύγετε τον διαβήτη, αποφύγετε τους υψηλά επεξεργασμένους υδατάνθρακες , παραλείψτε τα ζαχαρούχα ποτά και περιορίστε το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με το Harvard Health. Εκτός από αυτές τις διατροφικές επιλογές, είναι επίσης σημαντικό να αρχίσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Το GI είναι ένας αριθμός που αποδίδεται σε διαφορετικά τρόφιμα, που κυμαίνεται από το μηδέν έως το 100.

Όσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ενός αριθμού, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος ενός ατόμου μετά την κατανάλωση του. Τo αγγούρι έχουν γλυκαιμικό δείκτη 15, καθιστώντας τo μία τροφή με σχετικά χαμηλό αριθμό.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό GI μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το Nutrition Journal, αναφέρει το eatthis.com.

3. Θα είστε πιο ενυδατωμένοι.

Μπορεί να έχετε δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό, αλλά μπορεί να τσιμπήσετε μερικές φέτες αγγουριού και να είστε ενυδατωμένοι.

Σύμφωνα με μια γαλλική και βρετανική έρευνα πληθυσμού που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα αγγούρια είναι περισσότερο από 95% νερό—πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από ένα τραγανό σνακ, ενυδατώνεστε και κατά τη διαδικασία κατανάλωσης αγγουριών.

4. Μπορείτε να χάσετε βάρος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που ακολουθούν τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος όταν πρόκειται να κάνουν προσαρμογές στη διατροφή τους. Ένα βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε αγγούρια, όχι μόνο επειδή προσφέρουν εξαιρετική τραγανή γεύση σε μια ποικιλία πιάτων, αλλά και επειδή είναι μια υγιεινή τροφή που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Υπάρχουν μόνο 16 θερμίδες σε ένα φλιτζάνι αγγούρια, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα αγγούρια είναι εξαιρετικά χορταστικά ενώ παραμένουν χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό σνακ για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Ειδικά αν τα συνδυάσετε με ένα χορταστικό υγιεινό ντιπ, όπως χούμους ή γουακαμόλε!

5. Θα αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Με όλο το νερό και τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στα αγγούρια, είναι περίεργο που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας; Οι σπόροι του αγγουριού, βοηθούν στην «πρόληψη της δυσκοιλιότητας».

6. Μπορεί να έχετε αέρια.

Ενώ το θετικό της κατανάλωσης αγγουριών είναι ότι μπορείτε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, ένα μειονέκτημα είναι ότι τα αγγούρια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερβολικό αέριο.

Σύμφωνα με το UC Davis, τα αγγούρια περιέχουν κουκουρβιτακίνη, μια ένωση που βρίσκεται σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως η κολοκύθα και το καρπούζι. Η κουκουρβιτακίνη έχει ως αποτέλεσμα την πικρή γεύση που βρίσκεται στα αγγούρια και είναι επίσης η αιτία των αερίων και της δυσπεψίας. Αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν τρώτε πάρα πολλά αγγούρια ταυτόχρονα.

7. Μπορεί να αποτρέψει το φούσκωμα.

Με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια είναι εκπληκτικά στο να σας κρατούν ενυδατωμένα, αλλά βοηθούν επίσης στην εξάλειψη της υπερβολικής κατακράτησης νερού, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφύγετε το φούσκωμα μετά την κατανάλωση αγγουριών.

«Τα αγγούρια είναι πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην εξάλειψη της κατακράτησης νερού, της φλεγμονής και τελικά του φουσκώματος», λέει η διατροφολόγος Λίζα Ρίτσαρντς.

«Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες προάγει την καλή υγεία του εντέρου και τις κινήσεις του εντέρου», λέει η Richards.

Διαβάστε επίσης

Πώς είναι πραγματικά μία ημικρανία; 14 ασθενείς περιγράφουν

Καθ. Λεωνίδας Πλατανιάς: Ο καρκίνος είναι η χειρότερη αρρώστια – Είναι πολλά αυτά, που δεν ξέρουμε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.