Είναι κακό να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα;

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να χάσετε βάρος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά μάλλον σας έχουν πει ότι είναι καλύτερο να χάσετε βάρος με αργό, σταθερό ρυθμό.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν βάρος αργά είναι πιο πιθανό να το διατηρηθούν στα κιλά τους μακροπρόθεσμα. Η αργή απώλεια βάρους συνεπάγεται επίσης πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία.

Ωστόσο, αρκετές πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τη healthline.com έχουν βρει ότι η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι εξίσου καλή και ασφαλής με την αργή απώλεια βάρους.

Είναι λοιπόν πραγματικά κακό για εσάς να χάσετε βάρος γρήγορα;

Τι θεωρείται γρήγορη απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η απώλεια 0,5–1 κιλού την εβδομάδα είναι ένας υγιής και ασφαλής ρυθμός .

Η απώλεια περισσότερων κιλών θεωρείται πολύ γρήγορη και θα μπορούσε να σας φέρει αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα υγείας, όπως απώλεια μυικής μάζας, πέτρες στη χολή, διατροφικές ελλείψεις και πτώση του μεταβολισμού.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος γρήγορα είναι να ασκούνται πολύ και να ακολουθούν μια «δίαιτα crash» ή μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων με λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα.

Οι άνθρωποι προτιμούν συχνά την επιλογή της δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων, καθώς είναι συχνά πιο εύκολο να χάσουν βάρος μέσω της δίαιτας παρά με την άσκηση.

Ωστόσο, εάν μόλις ξεκινάτε ένα πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης, τότε μπορεί να χάσετε πολύ περισσότερα από 1 κιλό την πρώτη εβδομάδα.

Για αυτήν την αρχική περίοδο, η γρήγορη απώλεια βάρους είναι απολύτως φυσιολογική. Το βάρος που χάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ονομάζεται συνήθως «βάρος νερού».

Όταν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίει το σώμα σας, το σώμα σας αρχίζει να στρέφεται στις αποθήκες ενέργειάς του, γνωστές ως γλυκογόνο. Το γλυκογόνο στο σώμα σας είναι συνδεδεμένο με το νερό, επομένως όταν καίτε γλυκογόνο για καύσιμο, το σώμα απελευθερώνει επίσης αυτό το νερό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να παρουσιάσετε σημαντική πτώση βάρους κατά την πρώτη εβδομάδα. Μόλις το σώμα σας εξαντλήσει τα αποθέματά του γλυκογόνου, η απώλεια βάρους σας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί σε 0,45–0,9 κιλά την εβδομάδα.

Μπορείτε να διατηρήσετε τη γρήγορη απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους είναι μόνο η μισή μάχη. Η πραγματική πρόκληση είναι να το διατηρήσετε το νέο σας βάρος για τα καλά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα ανακτούν το μισό βάρος που έχουν χάσει μετά από μόλις ένα χρόνο. Ακόμη χειρότερα, σχεδόν όλοι όσοι ακολουθούν δίαιτα ανακτούν όλο το βάρος που έχουν χάσει μετά από 3-5 χρόνια.

Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν συχνά την απώλεια βάρους με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν βάρος με αργό αλλά σταθερό ρυθμό είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στα κιλά τους μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

Το νόημα πίσω από τα 5 πιο συχνά και επαναλαμβανόμενα όνειρα

Πιο μύλος φαρμακευτική πολιτική… δεν έχεις! Πλεύρης, Παπαδημητρίου, Άγκαθα, Φιλίππου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.