Πιο μύλος φαρμακευτική πολιτική… δεν έχεις! Πλεύρης, Παπαδημητρίου, Άγκαθα, Φιλίππου

Η φαρμακευτική πολιτική υψηλή προτεραιότητα. Ο Θάνος Πλεύρης παλεύει να εξασφαλίσει λεφτά για το φάρμακο, όμως τρώει Χ από το Μαξίμου και οι φαρμακευτικές μέσω Ολύμπιου Παπαδημητρίου και Agatha Jakoncic επιτίθενται…

Ραντεβού με τον Υπουργό για τη φαρμακευτική δαπάνη, πότε;

Όπως είχαμε αναφέρει την προηγούμενη φορά, η φαρμακευτική αγορά ζητούσε επισταμένως συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εκθέσει και πάλι τις αντιρρήσεις της για τα μέτρα σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτή η συνάντηση δε φαίνεται να γίνεται τόσο άμεσα και όπως μαθαίνουμε και να γίνει, ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης δεν πρόκειται να πει τίποτα περισσότερο από τα γνωστά.

Ποια είναι τα γνωστά;

«Συγγνώμη κύριοι και κυρία, αλλά λεφτά δεν έχω». Και, επίσης, αν βρει λεφτά, θα πάνε αλλού. Όπως, για παράδειγμα, στο ενεργειακό κόστος των νοσοκομείων, λέμε τώρα, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι τα νοσοκομειακά φάρμακα…

Για να μην προβληματίζεστε: οι κύριοι είναι οι άνδρες επικεφαλής των ενώσεων φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΑΦΕΕ) και η κυρία είναι η πρόεδρος της PIF. Βέβαια κάποιοι άτυπα ακούγεται ότι μιλάνε με τους ιθύνοντες, όμως, όπως είπαμε, άτυπα.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών κατάφεραν τελικά να συναντηθούν με τον «ΕΟΠΥΥ», και θα συναντηθούν και σήμερα Παρασκευή 23/9. Μάλλον σε υψηλό επίπεδο.

Ολύμπιος εκνευρισμός

Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), όταν διαπιστώθηκε τι κακό μπορεί να προκαλέσει η διάσπαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή αυτό που είχαμε πει: 790 εκατ. για τα ακριβά φάρμακα και περίπου 1,1 δισ. ευρώ για τα άλλα.

Μεταξύ μας, ήταν από τις ελάχιστες φορές που το θέμα «άτυπα» πάλι πήρε έκταση. Και αντικειμενικά οι φαρμακευτικές έχουν δίκιο. Και ο Πλεύρης το ξέρει. Αλλά αυτή η διαχείριση δεν είναι μάλλον στο χέρι του. Ανέκαθεν το Μαξίμου έκανε κουμάντο.
Πάντως ο «εκπροσωπούμενος» εκνευρισμός του προέδρου του ΣΦΕΕ, δεν είναι αβάσιμος. Τα λεφτά είναι πολύ λίγα για τα καινοτόμα φάρμακα.

Εναγκαλισμός της Γκάγκα

Ωραιότατο το χθεσινό πάρτι της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Παρών ήταν και ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης, ο οποίος και εξήρε τη συμβολή της αναπληρώτριας στη δουλειά που κάνει αυτή την περίοδο το Υπουργείο.
Πολλούς τους προβλημάτισε αυτή η μεγάλη αγάπη. Θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς;
Πάντως, όπως και νά’χει, καλό είναι να γίνονται τέτοιες συνάξεις. Όχι μόνο για δημόσιες σχέσεις, ακόμη κι αν φαίνεται έτσι, αλλά και για να υπάρχει επικοινωνία.

Όπως ακούσαμε, δε, αυτή η σύναξη ήταν μια πρωτοβουλία της Μίνας Γκάγκα, για να βρεθεί με τα ΜΜΕ. Και καλά έκανε. Όποιος ήθελε, μπορούσε να τη ρωτήσει το οτιδήποτε. Τώρα αν το Μαξίμου της είχε δώσει το «ΟΚ» για κάτι τέτοιο, δεν το ξέρουμε.
Αλλά, πάλι, μήπως ασχολείται το Μαξίμου τέτοιες εποχές με την Υγεία; Το γραφείο του πρωθυπουργού «καίγεται» με άλλα ζητήματα.

ΙΦΕΤ: Τι γίνεται με τα φάρμακα που εισάγει;

Προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά, για το πώς θα αποζημιώνονται τα φάρμακα του ΙΦΕΤ, τα οποία πλέον θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και λογικά θα πρέπει να μεγαλώνουν επιπλέον το clawback.

Πάντως, όσο κι αν κάναμε μια διερευνητική προσπάθεια, να μας πει κάποιος τι θα γίνει με τα φάρμακα αυτά, άκρη δεν βγάλαμε.
Να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει και η κόντρα Φιλίππου, προέδρου του ΕΟΦ με το ΙΦΕΤ, που είναι θυγατρική.

Πώς μπλέκονται τώρα όλα αυτά, δεν το κατανοούμε, αλλά μπορεί και να κάνουν καλή δουλειά στις διαθέσεις μπουρδουκλώματος, που κάποιοι θέλουν να υπάρχει, στην κατανομή του clawback.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ηλεία: Ένας παθολόγος για 300.000 πολίτες – Τι καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ

Long COVID: Ένας στους τέσσερις εμφανίζει αυτοάνοσο νόσημα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.