Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι ένα στοιχείο της διατροφικής μας καθημερινότητας. Σαλάτες, λαδερά αποτελούν βολικές και πρακτικές λύσεις που με τη μορφή κατεψυγμένων τροφίμων βρίσκουμε σε πληθώρα.

Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά; Υπάρχουν πολλά οφέλη από τα κατεψυγμένα λαχανικά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα οποία περιλαμβάνουν:

Εξοικονόμηση χρημάτων 

«Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι συχνά φθηνότερα από τα φρέσκα λαχανικά που βρίσκονται εύκολα, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη σπατάλη και να εξοικονομήσετε χρόνο στην κουζίνα», λέει η Julieanna Hever, MS, RD, διαιτολόγος και συγγραφέας του The Choose You. Τώρα δίαιτα. Διαρκούν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξή σας, οπότε αν παρατηρείτε συχνά ότι τη στιγμή που θα φάτε τα φρέσκα προϊόντα σας φαίνονται ξεπερασμένα και πρέπει να τα πετάξετε, τα κατεψυγμένα είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Μειώνουν τον χρόνο προετοιμασίας

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έρχονται ήδη πλυμένα, κομμένα και ψιλοκομμένα, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βγάλετε μια ή δύο μερίδες από τη σακούλα για να τα μαγειρέψετε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την απόρριψη μίσχων, λοβών ή φλοιών.

Τρώτε περισσότερα λαχανικά

Λαμβάνοντας υπόψη την απλή προετοιμασία, η επιλογή κατεψυγμένων ποικιλιών μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά. «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για την υγεία του είναι να τρώει περισσότερα προϊόντα», λέει η Hever. Μόνο το 10 % των ενηλίκων τρώνε τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων (ενάμιση έως δύο φλιτζάνια) και λαχανικών (δύο έως τρία φλιτζάνια) την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου ευκολότερη. «Με το κατεψυγμένο, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην τρώτε τα λαχανικά σας», λέει.

Η κατάψυξη καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά;

Ίσως αναρωτιέστε εάν η σκληρή, κρύα θερμοκρασία του καταψύκτη σας μπορεί να εξαφανίσει τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά σας. Η απάντηση? Ακριβώς το αντίθετο. Δεδομένου ότι τα λαχανικά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να διατηρήσουν θρεπτικά συστατικά, λέει ο Hever. «Μπορεί να παίρνετε μια πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εκδοχή του μπρόκολου σε σύγκριση με αυτή που συλλέχθηκε και οδηγήθηκε σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα ράφι καταστήματος», λέει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αφού αγοράσετε το λαχανικό, θα το διατηρήσετε στο ψυγείο σας μέχρι να είναι έτοιμο να μπει σε αυτό το πιάτο με ζυμαρικά με βοδινό και μπρόκολο ή με ζυμαρικά με κολοκυθάκια. Γι’ αυτό ακριβώς, παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές τείνουν να πιστεύουν ότι τα φρέσκα είναι καλύτερα, υπάρχουν προνόμια στα κατεψυγμένα λαχανικά.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι συχνά πιο διατροφικά ανώτερα από τα φρέσκα πιάτα που έχουν αποθηκευτεί στο ψυγείο, καθώς τα προϊόντα τείνουν να χάνουν βιταμίνες όσο περισσότερο μένουν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Composition and Analysis. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φρέσκα λαχανικά δεν είναι υγιεινά Υπάρχει περισσότερο από αρκετός χώρος για φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά στη διατροφή σας. Όμως η έρευνα δείχνει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν κάποια σοβαρά οφέλη.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά

Σήμερα, είναι εύκολο να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα λαχανικά – από μπιζέλια και καλαμπόκι μέχρι μπάμιες, σπανάκι και πράσινα φασόλια – στον διάδρομο της κατάψυξης του παντοπωλείου σας. Με όλες τις επιλογές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι τα καλύτερα κατεψυγμένα λαχανικά για αγορά. Παρακάτω, η Hever αναλύει ακριβώς ποια είναι τα καλύτερα κατεψυγμένα λαχανικά για να αγοράσετε.

Απλά κατεψυγμένα λαχανικά

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αγοράζετε απλά κατεψυγμένα λαχανικά, συνιστά η Hever. Αν αναποδογυρίσετε τη συσκευασία, θα πρέπει να διαβάσετε τη λίστα συστατικών και να ψάξετε για αυτά που γράφουν απλώς «πράσινα φασόλια» ή «λωρίδες πιπεριάς».

Χαμηλό νάτριο και κορεσμένα λιπαρά

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά ή τα μείγματα που περιέχουν σάλτσες και καρυκεύματα είναι εκτός ορίων. Ωστόσο, θα θελήσετε να διαβάσετε τα στοιχεία διατροφής και τη λίστα συστατικών για να μάθετε ακριβώς τι λαμβάνετε. Προσέξτε για νάτριο και κορεσμένα λίπη, καθώς μπορεί να είναι υψηλά λόγω αλατιού, βουτύρου ή κρεμώδους σάλτσας για πρόσθετη γεύση και υφή. Αυτό που θα αγοράσετε, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τους στόχους υγείας σας και από το τι φάγατε την υπόλοιπη ημέρα.

Επιλογές εντός της σεζόν

Τέλος, αν αγοράσατε λαχανικά και ξέρετε ότι δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε εγκαίρως (ή πήρατε σκόπιμα ένα μάτσο μέσα στην εποχή επειδή ήταν σε προσφορά), προχωρήστε και παγώστε τα με μερικές εύκολες συμβουλές στη συνέχεια μαγειρέψτε τα με τις παρακάτω μεθόδους.

Διαβάστε επίσης 

Σεϊτάν: Το κρέας των χορτοφάγων που πρέπει να δοκιμάσεις

Τα φρούτα που πρέπει να διατηρούνται χωριστά το ένα από το άλλο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.