Σεϊτάν: Το κρέας των χορτοφάγων που πρέπει να δοκιμάσεις

Το σεϊτάν, είναι ένα υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται από γλουτένη σίτου. Πωλείται συχνά σε φέτες, κύβους ή λωρίδες, αλλά μπορεί επίσης να γίνει εύκολα στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι ένα πυκνό, καφέ, κάπως λαστιχωτό εναλλακτικό κρέας με αλμυρή γεύση.

Προήλθε από την Κίνα του 6ου αιώνα, αλλά είναι επίσης δημοφιλές σε άλλες κουζίνες της Ασίας και πιο πρόσφατα, στις δυτικές δίαιτες. Στα παντοπωλεία, μπορείτε να το βρείτε στο ψυγείο, μαζί με άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να χρησιμοποιούν το σεϊτάν, επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες, αλλά μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται μήπως υπάρχουν μειονεκτήματα στο να τρώνε κάτι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γλουτένη.

Τι είναι το σεϊτάν;

Έίναι ένα φυτικό υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από ενυδατωμένο και μαγειρεμένο ζωτικής σημασίας αλεύρι γλουτένης σίτου.

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα των πρωτεϊνών προλαμίνης και γλουτελίνης που βρίσκονται στο σιτάρι και παρόμοια δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα της ζύμης που παρασκευάζεται από αυτούς τους κόκκους και βοηθά στη συγκράτηση της ζύμης.

Ενώ συχνά πωλείται μόνο του, έτοιμο απλά να ζεσταθεί και να προστεθεί στις συνταγές, το σεϊτάν, χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε πολλά άλλα προπαρασκευασμένα προϊόντα κρέατος με βάση τα φυτά, όπως ορισμένα μπιφτέκια, χοτ ντογκ και φέτες ντελικατέσεν, αναφέρει το healthline.com.

Τι γεύση έχει;

Ενώ το τόφου είναι ήπιο, το seitan είναι λίγο πιο γευστικό. Εχει μια αλμυρή, ελαφριά γεύση, σαν μανιτάρι. Έχει επίσης τη μαγική ικανότητα να απορροφά τις γεύσεις με τις οποίες συνδυάζεται, καθιστώντας το ιδανικό για μαρινάδες και πικάντικα παρασκευάσματα.

Υπάρχουν θρεπτικά οφέλη;

Ναι, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε θερμίδες. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μερίδα περιέχει 240 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους, 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 46 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και έχει μικρές ποσότητες ασβεστίου. Αλλά επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, καλό είναι να συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη (όπως τα φασόλια) για να καλύπτονται οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνες.

Πως φτιάχνεται

Η διαδικασία πλύσης και ζύμωσης της ζύμης σίτου απομακρύνει το άμυλο και αναπτύσσει τη γλουτένη. Η μοναδική υφή του προέρχεται από αυτή τη διαδικασία ζύμωσης. Όσο περισσότερο ζυμώνεται η ζύμη, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται η γλουτένη, τόσο πιο ελαστικό και μαλακό γίνεται το τελικό προϊόν. Μετά τη ζύμωση μπορεί να μαγειρευτεί με διαφορετικούς τρόπους που συμβάλλουν με μοναδικό τρόπο στην υφή του τελικού προϊόντος: σιγοβρασμένο, ψημένο ή στον ατμό.

Αν και το βασικό σεϊτάν περιλαμβάνει μόνο δύο κύρια συστατικά, γλουτένη και νερό, οι σπιτικές ποικιλίες περιλαμβάνουν μερικές φορές ζωμό λαχανικών, φυσική ζύμη, ελαιόλαδο, σάλτσα σόγιας και άλλα. Επειδή το ίδιο το seitan δεν είναι πολύ γευστικό, τα καρυκεύματα είναι αυτά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Το γεγονός ότι είναι σχετικά άνοστο του επιτρέπει, με τα κατάλληλα καρυκεύματα, να αποκτήσει αρώματα και γεύσεις παρόμοιες με το κρέας με παραδοσιακές σάλτσες κρέατος ή να δημιουργηθούν ολόκληρα πιάτα βίγκαν ή χοροφαγικά.

Διαβάστε επίσης 

Τα φρούτα που πρέπει να διατηρούνται χωριστά το ένα από το άλλο

Γλυκόριζα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη – Προσέξτε τις παρενέργειες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.