Τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Με τις κατάλληλες τροφές που θα εντάξεις στη διατροφή σου, θα καταφέρεις γρήγορα και ανώδυνα, να επιτρέψεις στον οργανισμό σου να «αποφορτιστεί», από την κραιπάλη και την υπερφαγία των εορτών, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά

Ο διακεκριμένος διατροφολόγος, Sacha Sorrentino, μας προτείνει, τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές, που θα καθαρίσουν τον οργανισμό από τις τοξίνες και θα μας χαρίσουν υγεία και ευεξία.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά. Τρώγοντας μήλα, ο ανθρώπινος οργανισμός αντλεί φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και πολυάριθμα ωφέλιμα φυτοχημικά – όπως D-Glucarate, φλαβονοειδή και τερπενοειδή. Όλες οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται στην διαδικασία την αποτοξίνωσης.

Τα μήλα είναι, επίσης, μια θαυμάσια πηγή πηκτίνης η οποία διευκολύνει την αποβολή μετάλλων και πρόσθετων από το ανθρώπινο σώμα.

Αβοκάντο

Αυτό το θαυματουργό φρούτο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Έχει την δυνατότητα να μειώνει την χοληστερόλη και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία ενώ παράλληλα εμποδίζει την καταστροφή των αρτηριών από τις τοξίνες.

Το αβοκάντο περιέχει ένα θρεπτικό συστατικό – που ονομάζεται γλουταθειόνη – η οποία παρεμποδίζει τουλάχιστον 30 διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες ενώ βοηθά το ήπαρ να αποβάλει συνθετικές χημικές ουσίες.

Η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής ,το αυξημένο επίπεδο πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και αντίθετα το μειωμένο επίπεδο πρόσληψης των πρόσθετων σακχάρων, το χαμηλότερο σωματικό βάρος, τα υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Λιναρόσπορος

Κατά την αποτοξίνωση του σώματος είναι σημαντική η εξασφάλιση πως οι τοξίνες αποβάλλονται πλήρως και σωστά. Ο λιναρόσπορος αποτελεί μια θαυμάσια πηγή φυτικών ινών – που βοηθούν στην δέσμευση και την αποβολή των τοξινών από τον εντερικό σωλήνα – καθώς και λιπαρών ωμεγα-3 – τα οποία προάγουν την καλή υγεία.

Προσπαθήστε να καταναλώνεται δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο διαλυμένο σε νερό με λεμόνι κάθε πρωί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναφέρουν πως οι φυτικές ίνες του λιναριού καταστέλλουν την όρεξη για φαγητό και βοηθούν στην προσπάθεια για την απώλεια βάρους.

Οι άνδρες πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την κατανάλωση λιναρόσπορου, καθώς οι λιγνάνες – που εμπεριέχονται στον σπόρο αυτόν – μοιάζουν με την γυναικεία ορμόνη – οιστρογόνο – και είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένους ανδρικούς οργανισμούς.

Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού βάρους, συμβάλλουν στην θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, μειώνουν την χοληστερόλη, καταπολεμούν τον καρκίνο, επουλώνουν τα έλκη του στομάχου, μειώνουν την πιθανότητα ασθένειας των ούλων καθώς και κρατούν σε σταθερά και ελέγξιμα στάδια μεταβολικά σύνδρομα και τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια.

Παντζάρια

Τα παντζάρια αποτελούν από τις πιο έξυπνες λύσεις για την ευεξία ολόκληρου του σώματός μας. Καθαρίζουν αποτελεσματικά το αίμα μας, κάτι που ενισχύει και την λειτουργία του ήπατος. Η πηκτίνη, μια ουσία που εμπεριέχουν τα παντζάρια, βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών που πολλές φορές αποθηκεύονται στο συκώτι. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν ενσωματώσει τις εν λόγω τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος αλλά τις αποβάλει με τη βοήθεια αυτής της ουσίας.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει ευεργετικές δυνατότητες για το σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά και η χλωροφύλλη που εμπεριέχει καθώς και οι πλούσιες φυτικές του ίνες, απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ταυτόχρονα, βοηθούν το συκώτι να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και βοηθούν στην πέψη.

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν φυσικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Προσοχή! Φροντίστε να τα εμπλουτίζετε με λεμόνι, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την πρόσληψη σιδήρου φυτικής προέλευσης.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλλισίνη και σελήνιο, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία του ήπατος. Το σελήνιο βοηθά στην αποτελεσματική αποτοξίνωση και αλλισίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι ελαφραίνει το φορτίο στο συκώτι σας. Το σκόρδο ενεργοποιεί επίσης τα ένζυμα στο συκώτι που βοηθούν στη πέψη και την απαλλαγή από τις τοξίνες.

Πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα και τα λάχανα είναι από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Είναι γεμάτα με χλωροφύλλη, η οποία καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη λειτουργία του ήπατος καθώς και στην εξουδετέρωση των τοξικών χημικές ουσίες και των φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το συκώτι.

Και μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Τα νεφρά απομακρύνουν τις τοξίνες μέσω της διούρησης. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι χλιαρό νερό, στο οποίο θα στύψετε ένα λεμόνι. Το κιτρικό οξύ συμβάλλει στην παραγωγή χολής, που το σώμα χρησιμοποιεί για την απομάκρυνση των τοξινών.

Διαβάστε επίσης 

Τα καλύτερα σνακ για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Γιούζου: Η υπερτροφή που λατρεύουν οι σεφ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.