Γιούζου: Η υπερτροφή που λατρεύουν οι σεφ

Το Γιούζου (Yuzu) είναι ένα φρούτο που δεν είναι γνωστό σε πολλούς. Εάν το έχετε ακούσει αόριστα, αλλά δεν είστε ακριβώς σίγουροι για το τι είναι, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι, έχει εμφανιστεί στα μενού σε όλο τον κόσμο.

Οι σεφ λατρεύουν να το ενσωματώνουν σε φρούτα, κοκτέιλ, σαλάτα, σούσι, ramen, ρύζι και επιδόρπια, όπως σορμπέ και τάρτες. Αν δεν είχατε την ευκαιρία να το γευτείτε ακόμα, αξίζει να το αναζητήσετε.

Τι είναι ακριβώς το Γιούζου;

Το Γιούζου πιστεύεται ότι είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα σε ένα ξινό πορτοκάλι μανταρινιού και ένα άλλο είδος εσπεριδοειδών που ονομάζεται Ichang papeda. Το φρέσκο γιούζου έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, με ανώμαλο πράσινο και κίτρινο δέρμα. Είναι αρκετά ζουμερό και έχει μια ξεχωριστή ξινή γεύση που περιγράφεται ως πιο έντονη από αυτή του λεμονιού. Είναι επίσης πολύ αρωματικό, με αρώματα λεμονιού, λάιμ, γκρέιπφρουτ και λεμονόχορτου.

Τα οφέλη για την υγεία

Τα διατροφικά στοιχεία του, δεν εμφανίζονται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και υπάρχει ελάχιστη δημοσιευμένη έρευνα, σχετικά με τα αποτελέσματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση γιούζου. Ωστόσο, ένα έγγραφο από την Food Reviews International λέει ότι είναι μια πλούσια πηγή βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, της ανθοκυανίνης, του φαινολικού οξέος και των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν δράσεις στο σώμα που μπορεί να προάγουν την υγεία.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Ο χυμός, η φλούδα και οι σπόροι του, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κιτρικών στα ούρα για να αποτρέψουν το σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο γιούζου έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν τη γνωστική εξασθένηση.

Ενισχύει την απώλεια βάρους

Τα περισσότερα είδη εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πηκτίνη, που είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι προάγει τον κορεσμό και περιορίζει την έντονη επιθυμία για γλυκά για υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Σε ανασκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι το γιούζου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων συστολικής αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Γιούζου στην κουζίνα

Μπορείτε να ενσωματώσετε τον χυμό και τη φλούδα του γιούζου σε μια ποικιλία συνταγών.

Το ξινό προφίλ του μπορεί να εξισορροπηθεί με μια ποικιλία από ενδιαφέροντα συστατικά, όπως γλυκό τζίντζερ, μέλι, γιαμ και δημητριακά. αλμυρά θαλασσινά λαχανικά και σάλτσα σόγιας. πικρό matcha και φυλλώδη χόρτα. και θαλασσινά και μανιτάρια με βάση το umami.

Αυτό το μοναδικό εσπεριδοειδές είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις σας και προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά!

Διαβάστε επίσης 

Φάγατε πολύ στις γιορτές; 8 tips για να χάσετε βάρος και να ξεφουσκώσετε

Τι πρέπει να τρώτε εάν έχετε κορωνοϊό;

Χυμοί για αποτοξίνωση μετά τα γιορτινά τραπέζια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.