Κραμβέλαιο ή λάδι κανόλα: Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μαγειρέψετε με αυτό

-

Το κραμβέλαιο ή λάδι κανόλα (canola oil) είναι ένα από διατροφικά trends.

Το κραμβέλαιο εξάγεται από τους σπόρους του φυτού ελαιοκράμβης, ενός ανθοφόρου φυτού που ανήκει στην οικογένεια Brassica. Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν αγαπημένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο.

Το παραδοσιακό κραμβέλαιο, κάποτε καλλιεργούνταν κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς σε επίπεδα ερουκικού οξέος μεγαλύτερα από 45%. Σήμερα έχει μετατραπεία σε ένα βρώσιμο έλαιο με λιγότερο από 2% ερουκικό οξύ. Καναδοί και Αμερικανοί ονόμασαν αυτό το νέο λάδι canola.

Το κραμβέλαιο θεωρείται από πολλούς δεύτερο σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, ειδικά όταν πρόκειται για τα οφέλη του που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς . «Σε μια μελέτη που διερεύνησε το μη αλκοολούχο λιπώδες ήπαρ, τόσο το ελαιόλαδο όσο και το κραμβέλαιο μείωσαν τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας και μείωσαν το λίπος στο συκώτι..

Τα υπέρ του κραμβέλαιου

Προάγει την υγεία της καρδιάς με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

«Τα κραμβέλαια ψυχρής έκθλιψης είναι μια πολύτιμη πηγή του ωμέγα-3 απαραίτητου λιπαρού οξέος λινολενικού οξέος (ALA). Το ALA μπορεί να μετατραπεί σε φιλικά προς την καρδιά και τον εγκέφαλο λιπαρά οξέα, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική ανάπτυξη

Η ένταξη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή αυξάνει τη συγκέντρωση τους τόσο στο αίμα, στον λιπώδη ιστό και στο μητρικό γάλα. Εκτός από την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες κάθε ηλικίας, τα οφέλη της κατανάλωσης περιλαμβάνουν εγκεφαλική και γνωστική ανάπτυξη στα βρέφη.

Έχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για υγιή ανάπτυξη

Το κραμβέλαιο περιέχει επίσης ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και στην βελτίωση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση του αναπαραγωγικού συστήματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Περιέχει τις βιταμίνες Ε και Κ

Το κραμβέλαιο παρέχει επίσης βιταμίνη Ε, που συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών και την πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Επίσης έχει βιταμίνη Κ, που προάγει την οστική πυκνότητα και βοηθά στη διατήρηση της υγιούς πήξης του αίματος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, σχεδόν όλα τα εμπορικά λάδια canola υπόκεινται σε επεξεργασία με τη χρήση εξανίου το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου. Η όλη διαδικασία γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσε στον εκφυλισμό των ωμέγα λιπαρών.

Πηγή: realsimple.com

Διαβάστε επίσης

Άλωσε τις ψυχές η COVID-19 – Νέοι και γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο

Η Θεανώ ζήτησε, αλλά δεν πήρε, ο Κάτσος χαιρετά την ΠΕΦ κι ο Φιλίππου τρέχει νέες τιμές

Τροφές που «ανεβάζουν» τη διάθεση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.