Άλωσε τις ψυχές η COVID-19 – Νέοι και γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο

Το τελευταίο διάστημα πολλές μελέτες καταδεικνύουν πόσο έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία η COVID-19. “Άλωσε” τις ψυχές μας, κυριολεκτικά. Οι νέοι άνθρωποι και οι γυναίκες φαίνεται ότι επιβαρύνονται περισσότερο.

Μετα-ανάλυση (ανασκόπηση) πολλών μελετών έδειξε ακριβώς αυτό. Ότι πριν από το 2020 οι ψυχικές διαταραχές ήταν σημαντικές αιτίες επιβάρυνσης του παγκόσμιου συστήματος υγείας, με κυρίαρχες τις καταθλιπτικές και τις αγχώδεις διαταραχές. Στην εποχή της πανδημίας COVID-19, όμως, το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε.

Έτσι διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη, για να προσδιορίσει την επίπτωση της πανδημίας COVID-19 στις καταθλιπτικές και στις αγχώδεις διαταραχές παγκοσμίως για το έτος 2020.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης διενεργήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 29 Ιανουαρίου 2021.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε μία μετα-ανάλυση, για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν από και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών, όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τις επιπλοκές του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ποιοι επηρεάστηκαν πιο πολύ

Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Έτσι υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3.152,9 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα πληθυσμού.

Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση της τάξης του 25,6%, με συνολική επίπτωση 4.802,4 περιπτώσεις ανά 100.000.

Συνολικά οι καταθλιπτικές διαταραχές υπολογίστηκε ότι ευθύνονται 49,4 εκατομμύρια ανθρωποέτη αναπηρίας και οι αγχώδεις διαταραχές για 44,5 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα. Η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνoνται σήμερα Παρασκευή 22 Οκτωβρίου δωρεάν rapid test

Η Θεανώ ζήτησε, αλλά δεν πήρε, ο Κάτσος χαιρετά την ΠΕΦ κι ο Φιλίππου τρέχει νέες τιμές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.