Τροφές που «ανεβάζουν» τη διάθεση

Οι τροφές που καταναλώνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής  υγείας – τόσο σωματικής όσο και ψυχικής. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό που καταναλώνετε καθορίζει το πώς αισθάνεστε, λένε οι ειδικοί.

«Πρέπει να έχετε ακούσει συχνά (ή να έχετε βιώσει) ότι η σοκολάτα ανεβάζει τη διάθεσή σας. Οι υδατάνθρακες είναι επίσης γνωστό ότι κάνουν κάποιον να αισθάνεται καλύτερα. Τα τρόφιμα έχουν συγκεκριμένα συστατικά που μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε αισιόδοξοι», λέει η Delnaaz Chanduwadia, επικεφαλής διαιτολόγος στο νοσοκομείο και ερευνητικό κέντρο Jaslok.

Λέει ότι πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της τροφής και της υγείας του εγκεφάλου.

Τροφές που «ανεβάζουν» τη διάθεση

Κακάο ή μαύρη σοκολάτα

Υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλό μας για την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή. Η σεροτονίνη είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσής μας.

Πράσινο τσάι

Φορτωμένο με αντιοξειδωτικά όπως η κατεχίνη (EGCG) που βοηθά στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επίσης αυξάνει την εγρήγορση. Βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας και στη βελτίωση της μνήμης.

Πλούσια σε ωμέγα-3 τρόφιμα

Έχει πολλαπλά οφέλη. Είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ στο οποίο βοηθά στον έλεγχο των καρδιακών παθήσεων, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, δρα ως αντιοξειδωτικό, διευκολύνει τη λίπανση των αρθρώσεων κ.λπ. «Βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Μπορούμε να βρούμε ωμέγα-3 σε τρόφιμα όπως ψάρια σολομού, σπόρους λιναριού, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς κλπ», λέει.

Πιπέρι

Φορτωμένο με βιταμίνη Α, είναι πηγή βιταμίνης Β6, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά το σώμα να παράγει τις ορμόνες σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη (επηρεάζει τη διάθεση). Συσκευάστε σε πολύχρωμες πιπεριές στις σαλάτες σας ή απολαύστε τις τηγανητές.

Πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι, η μεθί περιέχουν φυλλικό οξύ βιταμίνης Β. η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να εμποδίσει τον μεταβολισμό της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης (νευροδιαβιβαστές σημαντικοί για τη διάθεση).

Ξηροί καρποί

Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και λίπη. Είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Καφεΐνη

Βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης και της διάθεσής μας ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης. «Το αποτέλεσμα σε κάθε άνθρωπο διαφέρει. Έτσι, εάν ο καφές σας κάνει ευερέθιστους, λυπημένους, άυπνους ή επιφέρει άλλες δυσμενείς επιπτώσεις, αποφύγετε την κατανάλωση. Τα ποτά χωρίς καφεΐνη ή τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη όπως το μαύρο τσάι ή το πράσινο τσάι είναι μια καλή επιλογή », λέει η Chanduwadia.

Πηγή: indianexpress.com

Διαβάστε επίσης 

Καρκίνος μαστού: Δωρεάν πλήρης έλεγχος στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Η άσκηση η νέα συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου; Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.