Ψάρι ή κρέας; Ποιο είναι πιο υγιεινό

Και τα δύο τρόφιμα είναι πηγές πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να συμπεριλάβετε ψάρι και κρέας στην καθημερινή σας διατροφή.

Οφέλη κατανάλωσης ψαριών

  • Τα ψάρια είναι μια από τις πιο βασικές πηγές πρωτεϊνών, λευκώματος, ιχνοστοιχείων και βιταμινών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση ψαριών μειώνει τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη στο αίμα, βοηθά στα προβλήματα πηκτικότητας του αίματος και τις ρευματικές παθήσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης του νευρικού συστήματος και στο χτίσιμο του μυικού ιστού. Σημαντική είναι η επίσης η συμβολή των ψαριών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.
  • Η περιεκτικότητα σε λίπος διαφέρει πολύ στο κάθε είδος ψαριού, όμως ας μην ξεχνάμε πως το λίπος των ψαριών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και κυρίως τα ω3, τα οποία είναι πολύ πολύτιμα στη διατροφή μας.
  • Η περιεκτικότητα της σάρκας των ψαριών σε βιταμίνες είναι όμοια με αυτή του άπαχου κρέατος. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, τα ψάρια ιχθυοτροφείου και τα ψάρια του γλυκού νερού).
  • Τα έλαια των ψαριών είναι τόσο πολύτιμα που το λάδι τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπυκνωμένο συμπλήρωμα βιταμίνης Ε.

Οφέλη κατανάλωσης κρέατος

  • Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν είστε χορτοφάγοι ή δεν τρώτε συχνά κρέας μπορεί να είστε ευαίσθητοι στο ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα και να παρουσιαστεί αναιμία.
  • Υπάρχουν ορισμένα είδη λιπών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να τα συνθέσει, και τα παίρνουμε μέσω της διατροφής. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το αραχιδονικό οξύ (που το βρίσκουμε στα εντόσθια, το κυνήγι, το άπαχο κρέας αλλά και τον κρόκο του αυγού) που για να συντεθεί στον οργανισμό χρειάζεται να συνυπάρχει με το λινολεϊκό οξύ (το βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, το άπαχο κρέας και τον κρόκο του αυγού).
  • Τα λίπη του κρέατος περιέχουν τριγλυκερίδια, μια μικρή ποσότητα των οποίων είναι αφομοιώσιμη και απαραίτητη από τον οργανισμό.
  • Ένα με δυο γεύματα με κόκκινο κρέας την εβδομάδα ή κάθε δέκα μέρες, ορίζεται από τη μεσογειακή δίαιτα ως η ιδανική ποσότητα για να επωφεληθούμε από τα απαραίτητα συστατικά του.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώτε κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα. Καλύτερα να το εναλλάσσετε με ψάρι. Σε αυτή την περίπτωση, υπογραμμίζουν, το σώμα θα λάβει ένα σύμπλεγμα χρήσιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Πηγή: zonacritica.mx

Διαβάστε επίσης 

Σοκ από την ανοδική πορεία των θανάτων στη χώρα λόγω κορωνοϊού – Τα στοιχεία από FT και Eurostat

Από την 1η Οκτωβρίου η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων

Ρόδι : Ο κόκκινος χρυσός της διατροφης

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.