Όταν το άγχος χτυπάει την καρδιά – Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα

Το άγχος μπορεί να δώσει σε ένα άτομο μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως ευερεθιστότητα, έντονο φόβο ή δύσπνοια. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα κοινό σύμπτωμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κρίσεων πανικού. Είτε έχετε διαγνωστεί με διαταραχή άγχους είτε σπάνια βιώνετε άγχος, ο πόνος μπορεί να είναι τρομακτικός. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσετε τους πόνους στο στήθος όταν εμφανίζονται και πριν συμβούν.

Πώς το άγχος προκαλεί πόνο στο στήθος;

Όταν κάποιος βιώνει έντονο άγχος (συνήθως κρίση πανικού), συχνά υπεραερίζεται. Αυτό προκαλεί ταχεία λήψη οξυγόνου μαζί με την επέκταση και συστολή των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονές σας, οδηγώντας δυνητικά σε δυσφορία ή ακόμα και πόνο.

Επειδή η καρδιά και οι πνεύμονες είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο στο σώμα, είναι εύκολο να συγχέουμε τη δυσφορία στους πνεύμονες με την ενόχληση στην καρδιά. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να επιτείνει τα συναισθήματα πανικού και οι πόνοι στο στήθος μπορούν να γίνουν εμφανείς και πιο συχνοί.

Ο πόνος στο στήθος και το άγχος μπορεί επίσης να προκληθούν από πολλή σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο πανικός βάζει το σώμα σας σε κατάσταση μάχης ή πτήσης. Η ανταπόκριση σε αγώνα ή πτήση προκαλεί σφίξιμο των μυών σας και διοχετεύει αδρεναλίνη στο σώμα σας. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος σας.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος όταν συμπίπτει με άλλες καταστάσεις. Τα άτομα με άσθμα, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια κρίση άσθματος που προκαλεί κρίσεις πανικού.

Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση εισπνευστήρα άσθματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στο στήθος μαζί με την ενόχληση από το άσθμα. Ενώ μπορεί να μην μειώσει άμεσα την ενόχληση, μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του σώματος.

Κατανόηση άγχους και πόνου στο στήθος

Οι κρίσεις άγχους είναι επίσης γνωστές ως κρίσεις πανικού και μπορούν να αντικατοπτρίσουν στενά τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων. Πολλοί πάσχοντες από χρόνιο άγχος μπέρδεψαν μια κρίση πανικού με καρδιακή προσβολή καθώς τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια.

Τα συμπτώματα κρίσης πανικού μοιάζουν με συμπτώματα καρδιακής προσβολής τόσο πολύ που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πάσχουν από καρδιακή προσβολή όταν βιώνουν πραγματικά κρίση πανικού. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν οι πόνοι στο στήθος σας είναι σύμπτωμα άγχους, λόγω καρδιακής πάθησης ή έχουν άλλη αιτία.

Συμπτώματά που προκαλούνται από άγχος

Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος για να αποτρέψετε τις συχνές κρίσεις πανικού μιλώντας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας για την πρόληψη συμπτωμάτων και καρδιακών προσβολών που σχετίζονται με την καρδιά.

Άσκηση για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης κρίσης πανικού ή καρδιακής προσβολής.

Αντιμετωπίστε οποιεσδήποτε άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις – ιδιαίτερα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη διαταραχή πανικού και τη γενικευμένη διαταραχή άγχους (GAD).

Συμπτώματα που προκαλούνται από την καρδιά

  • Δυσφορία στο στήθος
  • Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή πόνος στο στομάχι
  • Πόνος που εξαπλώνεται στο χέρι
  • Ζαλάδα
  • Εύκολη κόπωση
  • Εφίδρωση
  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Πηγη: www.betterhelp.com

Διαβάστε επίσης 

Νερό με λεμόνι – πόσο βοηθά τελικά στην απώλεια βάρους

Με το BREATHE η Τατιάνα Μπλάτνικ θέτει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία

ΠΟΥ: Πρώτα εμβολιασμοί στις υπανάπτυκτες χώρες και μετά η 3η δόση στα εύπορα κράτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.