Γνωρίζετε πώς θα πλύνετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας;

Όλοι έχουμε ακούσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φέρουμε στο τραπέζι μας. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι μπορούν τα μολυνθούν από διάφορους μικροοργανισμούς αρκετά εύκολα. Η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από σκόνες, κοπριά, το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση, περιττώματα πουλιών ή άλλων ζώων, οργανικά λιπάσματα και κυρίως φυτοφάρμακα.
Αν και υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που απορροφώνται από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα πιο ευρέως διαδεδομένα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των τροφίμων και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν με το σωστό πλύσιμο. Επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα μειώνετε σημαντικά την πιθανότητα κατανάλωσης φυτοφαρμάκων, παρόλα αυτά δεν εξαλείφεται εντελώς ο κίνδυνος μολύνσεων από άλλους μικροοργανισμούς.

Νερό, το θαυματουργό

Το πλύσιμο με τριβή κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, εξουδετερώνει τα περισσότερα μικρόβια και μέχρι το 80% των φυτοφαρμάκων, αναφέρει η Παρασκευή Δήμητρα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Η χρήση σαπουνιού καλό θα είναι να αποφεύγεται, γιατί αν και απομακρύνει τους περισσότερους μικροοργανισμούς, επιβαρύνεστε με τα επιπλέον χημικά που περιέχει. Ένας ακόμα λάθος τρόπος πλυσίματος είναι το μούλιασμα σε νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μετακίνηση των μικροβίων σε σημεία των τροφίμων που δεν υπήρχαν πριν.

Απολύμανση με ξίδι

Το πέρασμα με ξύδι μετά το πλύσιμο με νερό ενισχύει σημαντικά την απολύμανση των φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με νέα δεδομένα, το ισχυρά όξινο περιβάλλον που δημιουργείται μπορεί να απομακρύνει μέχρι και 100% τους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και με το αλατόνερο. Σε κάθε περίπτωση, το καθάρισμα των τροφίμων που δεν έχουν λεία επιφάνεια θα πρέπει να είναι πολύ σχολαστικό, προκειμένου να επιτευχθεί το σωστό πλύσιμο.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.