Μπορεί να κολλήσετε COVID-19 την ώρα του σεξ; Οι ειδικοί απαντούν

Όλες οι κοντινές επαφές, έως και 2 μέτρων, με άτομα θετικά στον κορονοϊό, μας εκθέτουν στον κίνδυνο να κολλήσουμε ανεξαρτήτως σεξουαλικής επαφήςΟ ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος που νοσεί ή είναι θετικός, βήχει, φτερνίζεται ή ακόμη και όταν μιλάει. 

Σαφώς και η σεξουαλική επαφή δεν εξαιρείται αυτού του κινδύνου, υποστηρίζουν οι ειδικοί της Μayo Clinic.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δρ William Marshall, θετικοί στον κορονοϊό μπορούν να μεταφέρουν τα μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια στο δέρμα αλλά και στα προσωπικά αντικείμενα. Ο σύντροφος θα μπορούσε να κολλήσει τον ιό απλά αγγίζοντας τα αντικείμενά μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες που να πιστοποιούν τη μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής, μέσω σπέρματος ή κολπικών υγρών, σύμφωνα τον δρ Marshall, αλλά ο ιός έχει ανιχνευτεί στο σπέρμα ατόμων που νοσούν ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης.

Εάν βέβαια ένας από τους συντρόφους είναι θετικός στον ιό θα πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλείας και να αποφεύγεται κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα, υπογραμμίζει ο ειδικός.

Μετάδοση μέσω του φιλιού

Το φιλίτο οποίο θεωρείται βασικό συστατικό της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ερωτικής συνεύρεσης εγκυμονεί κινδύνους.

Με το φιλί αγγίζουμε βαθιά στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου, χαλαρώνουμε αλλά και συντονιζόμαστε ερωτικά με το σύντροφό μας.

Μια συνήθεια που καθιερώθηκε ως βασικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού εδώ και 2000 χρόνια, σήμερα βρίσκεται υπό περιορισμό λόγω COVID-19

Ακόμη και το φιλί στα χείλη που δείχνει φροντίδα, αγάπη, παρουσίααποφεύγεται συστηματικά. Στην εποχή της μάσκας τα φιλιά καθώς και οι αγκαλιές μπαίνουν σε καραντίνα με μόνο αντίδοτο τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο και σεξ

Τα πράγματα είναι καλύτερα για τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με το Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό θα μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και δε θα υποχρεώνονται να φορούν τη μάσκα, εκτός και εαν η χρήση της επιβάλλεται από την πολιτεία.

Τα άτομα που έχουν συμπληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό λοιπόν, μπορούν να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Εάν όμως δεν έχετε εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσατε τον εμβολιασμό σας θα πρέπει να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές, να διατηρείτε τις αποστάσεις με τους άλλους και να λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων
  • Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές με συντρόφους που παρουσιάζουν συμπτώματα COVID-19
  • Αποφεύγετε το φιλί
  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά
  •  Χρησιμοποιείτε μάσκα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πλένετε τα χέρια σας και κάντε ντουζ πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα
  • Χρησιμοποιείτε ειδικά μαντιλάκια περιποίησης και φροντίδας των ευαίσθητων περιοχών

Πηγή: Μayoclinic

Διαβάστε επίσης 

Πρωκτικό σεξ – Μάθετε τα πάντα πριν το δοκιμάσετε

Καύσωνας: Οι 5+2 τρόποι να απολαύσετε το σεξ

Βαρεμάρα στο κρεββάτι ή βαρετό σεξ – Τα 6 κριτήρια της σεξουαλικής πλήξης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.