Η διατροφή σύμμαχος στις εξετάσεις μαθητών και φοιτητών

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι σε εξέλιξη, το ίδιο και οι εξετάσεις για τα πτυχία των ξένων γλωσσών, οι φοιτητές διαβάζουν για τις εξετάσεις του εξαμήνου. Βασική επιδίωξη είναι η καλύτερη δυνατή απόδοση, που θα οδηγήσει σε επίτευξη των στόχων και στην επιβράβευση των προσπαθειών.

Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η «σωστή» διατροφή των μαθητών κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πνευματικής τους απόδοσης.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή των εφήβων και των νέων ενηλίκων την περίοδο των εξετάσεων:

Να ξεκινάει τη μέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό

Η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης, ενώ έχει συσχετιστεί από μελέτες με βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, καθώς και των σχολικών επιδόσεων. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει συνδυασμό γάλακτος ή γαλακτοκομικού προϊόντος, δημητριακών ολικής άλεσης ή προϊόντων τους και φρούτων.

Να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα

Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στην ημέρα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Αντίθετα, τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Εξασφαλίστε του πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού, παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια. Θα τις βρούμε κυρίως στα προϊόντα δημητριακών, στο ψωμί και αλλού.

Όσον αφορά στο ψωμί, που είναι αγαπημένο στα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Για αυτό πρέπει να είναι επιλεγμένο και υψηλής διατροφικής αξίας ψωμί. Ιδανικά να είναι ολικής αλέσεως ή με κατάλληλες πρώτες ύλες, ώστε να είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες, πρωτεΐνες και να περιέχει και φυτικές ίνες. Προς την κατεύθυνση αυτή μια εξαιρετική επιλογή για ένα παιδί είναι το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι. Περιέχει απαραίτητα για το παιδί θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φώσφορο, χαλκό και βιταμίνες συμπλέγματος Β, που θα το βοηθήσουν να έχει μια ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία.

Βάλτε στη διατροφή του ω3 λιπαρά

Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και σχετίζονται με ενίσχυση της μνήμης. Θα τα βρείτε κυρίως στο ψάρι, στα θαλασσινά και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια.

Προσοχή στον σίδηρο

Πολύ σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη σιδήρου, καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Ενισχύστε τη διατροφή του σε κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι.

Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωσή του

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η καλή λειτουργία και απόδοση του σώματος. Γενικά, ακόμη και μικρή απώλεια υγρών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επομένως θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη υγρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών.

Να καταναλώνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Τα εν λόγω τρόφιμα προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας του οργανισμού. Παράλληλα αποτελούν πηγή υδατανθράκων, που είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου. Δώστε έμφαση στην ποικιλία και στα έντονα χρώματα.

«Όχι» στις αυστηρές δίαιτες

Οι περιοριστικές δίαιτες δεν αποτελούν κατάλληλη μέθοδο ελέγχου του σωματικού βάρους κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και θα πρέπει να αποφεύγονται ούτως ή άλλως. Ειδικότερα, κατά την περίοδο των εξετάσεων μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων, επιδρώντας αρνητικά στη νοητική λειτουργία.
Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.
Αν και μια βόλτα με φίλους μπορεί να είναι χαλαρωτική και να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους, η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι και πολύ καλή ιδέα, αφού μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην πνευματική απόδοση.

Συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων αποτελεί συνήθη πρακτική σε περιόδους εξετάσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη ενός ειδικού επαγγελματία υγείας μπορεί να είναι από χρήσιμη έως και απαραίτητη.

*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.