Τα νέα χατίρια στον Βαλτά, τα κατηγορώ για το νοσοκομειακό clawback και μια ακόμη επιβεβαίωση της στήλης

Κερδισμένοι αναμένεται να βγουν οι φαρμακοποιοί από τη συνάντηση τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έριξε και ευθύνες για το νοσοκομειακό clawback στις φαρμακευτικές.

Συναντήσεων συνέχεια για το φάρμακο

Μετά την πανηγυρική, όπως την παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, συνάντηση όλων των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας στην Αριστοτέλους, προκειμένου να καταλήξουν όλοι μαζί σε μια κοινή ατζέντα για τη χάραξη της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, ο Άδωνις Γεωργιάδης πάει να βελτιώσει και τις σχέσεις ανάμεσα στις φαρμακευτικές και τους φαρμακοποιούς.

Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η μεγάλη συνάντηση στο Υπουργείο, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών εταιρειών (λογικά ΣΦΕΕ και ΠΕΦ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πλευρές, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Άδωνις θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα, κυρίως των φαρμακοποιών. Μεταξύ αυτών μάθαμε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να περάσουν πολλά φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, παράλληλα με το κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Επίσης αναμένεται να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ώστε να προωθούνται τα γενόσημα από τα φαρμακεία.

Για τα εν λόγω ζητήματα υπήρξαν συγκεκριμένες τοποθετήσεις και στο επιτυχημένο Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου, που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Δωδεκανήσου, Καλύμνου, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου & Χίου, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, στις 29 & 30 Ιουνίου 2024, στη Μυτιλήνη.

Εκεί βρέθηκε πολύς κόσμος. Γεωργιάδης, Θεμιστοκλέους, Παπαδημητρίου, Τρύφων, Καρποδίνη (η οποία πήρε και χρωματάκι), Αυγερινός, Γκογκοζώτου, Κανή, Τσούμα και άλλοι.

Εικάζουμε ότι οι παρευρισκόμενοι θα έτυχαν πολύ καλής φιλοξενίας και θα τίμησαν και τα τοπικά αποστάγματα…

Επίσκεψη με νοήματα

Το είχαμε προαναγγείλει, αλλά πέσαμε λίγες μέρες έξω. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας και συναντήθηκε με την ηγεσία του, συζητώντας για μία ώρα και 40 λεπτά. Η παρουσία των δημοσιογράφων ήταν περιορισμένη, αν και καλύφθηκε εκτενώς το γεγονός τηλεοπτικά και σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΡΤ, ως είθισται.

Αυτό, που μάθαμε, ήταν πως το κλίμα δεν ήταν κακό, υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις και ζητήθηκε επιτάχυνση του έργου. Σαν να βγήκε η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός – ο οποίος συνοδευόταν από τους κ. κ. Σκέρτσο και Κοντογεώργη – είπε με νόημα «δεν ακούμπησα στον ανασχηματισμό καθόλου το Υπουργείο, αλλά μην εφησυχάζετε κιόλας…».

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Γεωργιάδης θα κλείσει εκεί το υπόλοιπο της τετραετίας ή τουλάχιστον όλο τον χρόνο μέχρι το πέρας της απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι κάπου το 2026. Λογικά και όλοι οι υπόλοιποι.

Για τα, δε, χαμηλότερα κλιμάκια σε επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Υγείας, πέρα από τον ΟΔΙΠΥ δεν έχουμε ακόμη δει κάτι άλλο και ίσως να μη δούμε τελικά. Στον ΟΔΙΠΥ σύντομα θα έχουμε νέο ΔΣ.

Την περίοδο αυτή προέχει η επιλογή των διοικητών και των υποδιοικητών των ΥΠΕ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο και στη συνέχεια των νοσοκομείων.

Φταίτε για το νοσοκομειακό claback

Δεικτικός για τις ευθύνες που φέρουν και οι ίδιες οι φαρμακευτικές για την επιβολή του clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι φαρμακευτικές φταίνε, που δέχτηκαν την επιβολή του μέτρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε να είχαν αντιδράσει τότε. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να κατηγορούν τις μετέπειτα κυβερνήσεις, επειδή αυτό εκτοξεύτηκε.

Ειδικότερα ο Υπουργός ανέφερε ότι εφάρμοσε το clawback για τα φάρμακα, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και κυκλοφορούν στα φαρμακεία, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα έπαιρνε πίσω τα λεφτά, που προκαλούσε η υπέρβαση της δαπάνης, λόγω της προκλητής ζήτησης που μεθόδευαν οι φαρμακευτικές μέσω των ιατρικών επισκεπτών.

Όμως δεν είχε λογική να κάνει το ίδιο για τα νοσοκομεία, αφού εκεί υπήρξε σχετικός έλεγχος μέσω των διοικητών, που έκριναν αν ο προϋπολογισμός για το φάρμακο ξέφευγε.

Εκεί, λοιπόν, που οι φαρμακευτικές αναφέρουν και ζητούν την συνυπαιτιότητα του κράτους στην εκτόξευση της δαπάνης στο νοσοκομειακό φάρμακο, ο Άδωνις τους ζητά και τα ρέστα. Είναι μια τακτική κι αυτό.

Επιβεβαίωση

Σε προηγούμενη στήλη είχαμε προϊδεάσει, ότι μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία θα έχανε τον χαρακτήρα της δυναμικής ανεξάρτητης θυγατρικής πολυεθνικής, επειδή η μητρική της θα ενέτασσε τις εντός Ελλάδας δραστηριότητες σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικό διακρατικό σχήμα με έδρα την Ουκρανία.

Επιβεβαιωθήκαμε μέσω της χθεσινής ανακοίνωσης της Sanofi, διότι για τη συγκεκριμένη εταιρεία είχαμε μιλήσει και επί της ουσίας αυτό αφορά στην αντικατάσταση της γενικής διευθύντριας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί συνέπεια των αλλαγών του μοντέλου της πολυεθνικής για τις θυγατρικές της και, βέβαια, όλο αυτό συνδυάζεται και με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.