Αναστήθηκε και πάλι η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης υπό τον έλεγχο του κ. Αγγέλη, ενώ η κα Βιλδιρίδη περιοδεύει στα νοσοκομεία. Σε οργασμό δουλειάς το PIF.
Παρακολούθηση υπό παρακολούθηση Αγγέλη
Συγκροτήθηκε εκ νέου υπό τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας Άρη Αγγέλη, η επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών – θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.
Συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΦ, της ΠΕΦΝΙ κτλ – στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΑΦΕΕ, Ένωση Ασθενών, ΠΦΣ και επιστήμονες. Βασικό έργο της 25μελούς επιτροπής, όπως λέει και ο τίτλος της, είναι η ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης και δαπάνης φαρμάκων, η ολοκλήρωση πρωτοκόλλων για τη συνταγογράφηση και η δημιουργία μητρώων ασθενών.
Από τον κ. Αγγέλη ζητείται να βγάλει άκρη για λογαριασμό της κυβέρνησης για το μεγάλο ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι περισσότεροι από την αγορά φαρμάκου, βέβαια, προβληματίζονται για το πώς μπορεί να συντονιστεί μια τόσο μεγάλη επιτροπή, η οποία περιέχει εκπροσώπους διαφορετικών φορέων με άλλες ατζέντες. Ακόμη κι όταν λειτουργούσε, πάντως, επί της ουσίας δεν μπόρεσε να κάνει και τίποτα το φοβερό.
Δύο χαρακτηριστικές φράσεις ακούσαμε:
- Η επιτροπή θα είναι τίμια απέναντι στον τίτλο της και απλά θα… παρακολουθεί.
- Καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο group therapy της αλυσίδας φαρμάκου.
Λύση από τον ΕΟΦ
Λύση φαίνεται πως δόθηκε στο πολυσυζητημένο θέμα της τιμολόγησης των ηπαρινών, του ιδιαίτερα αυτού σημαντικού φαρμάκου. Όπως δείχνει χθεσινή υπουργική απόφαση, καθιερώνεται η αναπροσαρμογή της τιμής σκευάσματος ηπαρίνης στη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης, για λόγους δημόσιας υγείας και κάλυψης των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών. Αυτό έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΟΦ.
Να πούμε εδώ ότι, σύμφωνα με τα όσα είχαμε μάθει, ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΟΦ δεν προχωρούσε στη συγκεκριμένη εισήγηση, κάτι που φαίνεται ότι έκανε ο νέος.
Μετά και την εξέλιξη αυτή, ίσως να μην είναι τυχαία η ανακοίνωση της συμφωνίας μεγάλης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την Νο1 πολυεθνική στον εν λόγω θεραπευτικό τομέα.
Υ. Γ. Λίγο υπερβολική η αναφορά του κ. Μανωλόπουλου, προέδρου του ΕΟΦ, ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνεται κυρίως η «μάστιγα των παράλληλων εξαγωγών». Είναι αποδεκτό ότι οι χαμηλές τιμές και η ανυπαρξία ελέγχων από την πλευρά του Οργανισμού είναι η βασική αιτία. Και για να μην ξεχνιόμαστε, εξακολουθεί να αναμένει όλη η αγορά στοιχεία από τον ΕΟΦ.
Περιοδειών συνέχεια για τη Λίλιαν
Το ακούσαμε και το μεταφέρουμε: η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη αποτελεί ένα «διαμάντι» για το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα το ανέφερε «βαρύ» στέλεχος από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας.
Ο όρος «διαμάντι» δεν είναι άστοχος, μιας και η κυρία Βιλδιρίδη το έχει σπουδάσει το πολύτιμο πετράδι, δηλαδή έχει δίπλωμα γεμμολογίας (αδαμαντολογίας). Ο λόγος μάλλον προφανής.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι η ΓΓ βρίσκεται συνεχώς σε περιοδείες σε νοσοκομεία της επαρχίας κυρίως. Η Περιφέρεια έχει πολλές ανάγκες, αλλά ας είναι καλά (ευρύτερα) το Ταμείο Ανάκαμψης και κάτι θα γίνει. Ελπίζουμε, δε, και στη διαμόρφωση ενός σωστού δικτύου διασύνδεσης των αρχείων των νοσοκομείων, που τόσα χρόνια δεν έχει προχωρήσει.
Υ. Γ. Η κα Βιλδιρίδη εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση για την εξάλειψη του στίγματος των ανθρώπων, που ζουν με HIV, «I’ m Positive». Η στήλη, ωστόσο, θεωρεί ότι για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση σε υψηλότερο επίπεδο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Ο innovative Γιάννης
Τον είχαμε συνηθίσει μέχρι πριν από ένα εξάμηνο ως ΓΓ στο Υπουργείο Υγείας και, μάλιστα, θεωρήθηκε και πολύ καλό στέλεχος. Δεν θα αναρωτηθούμε για τον λόγο, που δεν είναι πλέον εκεί.
Αυτό, που θα αναφέρουμε, είναι ότι ο πάντα χαμογελαστός Γιάννης Κωτσιόπουλος, ως Γενικός Διευθυντής στο PhRMA Innovation Forum (PIF), έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του φορέα και όπως διαβλέπει η αγορά, αναμένεται να πάει το θέμα της εκπροσώπησης των πολυεθνικών σε άλλο επίπεδο.
Ακούσαμε πως υπάρχει ευρύτερη ικανοποίηση από στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, βέβαια, του εύχονται καλή τύχη, καθότι ο κλάδος παραέχει δυσκολέψει.
Γενικότερα στο PIF έχουν ανασκουμπωθεί, καθώς τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα, ειδικά για τις φαρμακευτικές, που προωθούν καινοτόμα προϊόντα. Επικεφαλής και Γενική Διεύθυνση σχεδιάζουν νέες στρατηγικές, προκειμένου να καταφέρουν πολλά.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.