Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s – Τι σημαίνει το να ζεις με HIV σήμερα

Με σύμμαχο το χιούμορ, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή επιχειρεί με ένα νέο project να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να εξηγήσει τι σημαίνει το να ζεις με HIV σήμερα.

Σήμερα, το 2023, όπως δεν χρησιμοποιούνται πια οι χάρτες, οι κασέτες και οι ταχυδρομικές επιστολές, έτσι σήμερα ένα άτομο με HIV μπορεί να μη μεταδίδει τον ιό ακόμα και αν κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Το πόσο πολύ έχει αλλάξει η αντιμετώπιση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, φαίνεται ανάγλυφα στην ενημερωτική καμπάνια της Θετικής Φωνής με τίτλο “Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s”, στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος με την ευγενική υποστήριξη της Gilead Sciences.

Η Θετική Φωνή με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 1η Δεκεμβρίου, ενημερώνει για τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους μη μετάδοσης, αλλά και τι σημαίνει το να ζεις με HIV σήμερα.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

Με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή με λάθος χρήση προφυλακτικού.

Με κοινή χρήση εξοπλισμού ενδοφλέβιων/εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. σύριγγες, καλαμάκια).

*Σπανιότερα με μεταγγίσεις αίματος που δεν έχει ελεγχθεί, με τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες, με τατουάζ ή piercing κατα τα οποία δεν τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής, με τοκετό και με θηλασμό.

Πώς δεν μεταδίδεται ο HIV;

Αν αγκαλιάσεις ή φιλήσεις έναν άνθρωπο που ζει με HIV.

Αν εργάζεστε μαζί στον ίδιο χώρο ή συγκατοικείτε.

Με τη χρήση κοινής τουαλέτας.

Με τη χρήση κοινών οικιακών σκευών, πετσετών, ρούχων κτλ.

Με τον ιδρώτα ή με χειραψία.

Με τσιμπήματα εντόμων.

Μέσω του εμβολιασμού.

Τι σημαίνει το να ζεις με HIV σήμερα;

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που θέτει υπό έλεγχο τον ιό, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι συνέπειές του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, τα άτομα που ζουν με HIV αντιμετωπίζουν πλέον μία χρόνια, απόλυτα διαχειρίσιμη ιατρική κατάσταση.

Τα οροθετικά στον HIV άτομα μπορούν να γεννήσουν ένα βρέφος αρνητικό στον ιό, αρκεί να έχουν διαγνωστεί, να λαμβάνουν την αγωγή τους και να ενημερώσουν τη/το γιατρό τους.

Τα άτομα που ζουν με τον HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (δηλ. πολύ χαμηλή ποσότητα του ιού στο αίμα) δεν μπορούν να τον μεταδώσουν, ακόμα και κάνοντας σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

Γιατί να εξεταστώ;

Γιατί ο HIV αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο και είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωρίζει κάποιος αν έχει εκτεθεί στον ιό.

Γιατί μπορεί κάποιος να ζει με τον HIV χωρίς κάποιο σύμπτωμα.

Γιατί παγκοσμίως 1 στα 5 άτομα που ζουν με HIV δεν το γνωρίζουν.

Γιατί η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην καλύτερη δυνατή πορεία της HIV λοίμωξης, η οποία πλέον αποτελεί ένα χρόνιο διαχειρίσιμο νόσημα.

Στο Checkpoint μπορείς να κάνεις δωρεάν, γρήγορο και ανώνυμο τεστ για HIV. Κλείσε ραντεβού εδώ.

Διαβάστε εδώ

Νέα βάρη για τον Αγγέλη, περιοδείες για τη Λίλιαν και χαμόγελα για τον Γιάννη

Ακμή ενηλίκων: 4 αναίμακτες και αποτελεσματικές θεραπείες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.