Κάψτε θερμίδες με τα ροφήματα που ενισχύουν το μεταβολισμό

Μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών και παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για λειτουργίες όπως η κίνηση και η ανάπτυξη.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό, όπως η ηλικία, η διατροφή, το φύλο, η σωματική δραστηριότητα και οι συνθήκες υγείας.

Βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση κρίσιμων λειτουργιών, όπως η αναπνοή, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ηρεμία. Κατά τον βασικό μεταβολικό ρυθμό καίγονται καθημερινά οι θερμίδες που λαμβάνουμε.

Μπορούν ορισμένα τρόφιμα να επιταχύνουν το μεταβολισμό;

Πολλοί πιστεύουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό και άρα να καούν περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Ορισμένα τρόφιμα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό, τι άλλα, και μερικά τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς το βασικό μεταβολικό ρυθμό, αλλά όχι πολύ.

Πρωτεΐνες

Μεγαλύτερη σημασία έχει η συνολική διατροφική πρόσληψη και μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στο κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης, τις θερμίδες που καίγονται ενώ το σώμα είναι σε ηρεμία.

Είναι σαφές ότι οι δίαιτες με υψηλότερες πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καίνε περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση, αλλά τι γίνεται με συγκεκριμένες τροφές;

Οι πιπεριές τσίλι, το πράσινο τσάι και ο καφές, για παράδειγμα, μπορεί ελαφρώς να ενισχύσουν το μεταβολισμό.

Καφές

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες, οπότε πίνοντας ποτά με καφεΐνη, όπως καφέ και πράσινο τσάι, μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σε μικρή ποσότητα.

Πράσινο τσάι

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων εκχυλίσματος κατεχίνης πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει τις ημερήσιες δαπάνες θερμίδων κατά περίπου 260 θερμίδες όταν συνδυάζεται με άσκηση αντίστασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού και τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα που απλά πίνουν πράσινο τσάι.

Πιπεριές τσίλι

Εν τω μεταξύ, η καψαϊκίνη σε πιπεριές τσίλι μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό όταν λαμβάνεται σε συμπυκνωμένα συμπληρώματα. Αλλά η ποσότητα αυτής της ένωσης σε ένα τυπικό πιάτο που περιέχει πιπεριές τσίλι είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το μεταβολισμό.

Τζίντζερ

Άλλη μελέτη έδειξε ότι ένα ρόφημα που περιέχει τζίντζερ σε σκόνη μαζί με τα γεύματα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό κατά περίπου 43 θερμίδες ανά μέρα. Αλλά αυτό δεν θα είχε σημαντική επίδραση στη συνολική ενεργειακή δαπάνη ή στην απώλεια βάρους.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Αποξηραμένα φρούτα: Τα οφέλη τους στον οργανισμό μας

Βρέθηκε επιστημονική εξήγηση για το «είμαι όσο φαίνομαι»

Παχυσαρκία: Οι τρεις ώρες που αλλάζουν οριστικά τη ζωή σου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.