Ο στρεπτόκοκκος στέρησε χέρια και πόδια σε μία έφηβη – Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο και πολλοί από εμάς τον φιλοξενούμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή, ενώ η περίπτωση μίας 18χρονης σήμερα κοπέλας που χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί και στα 4 άκρα, δεν είναι σπάνια.

Τον περασμένο Μάιο, η Natalya Manhertz από το Peacetree City στη Georgia των ΗΠΑ, ενώ ήταν στο σχολείο, άρχισε να νιώθει πόνο στον αυχένα, πόνο στο στομάχι και πονοκέφαλο. Η μαμά της, Thelia Manhertz, την πήγε στα επείγοντα του πιο κοντινού νοσοκομείου, όπου της έδωσαν φάρμακα για την ημικρανία. Πήγαν στο σπίτι, όπου το κορίτσι κοιμήθηκε για λίγο. Όμως η κατάστασή της επιδεινώθηκε και το κορίτσι επέστρεψε στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί έκαναν περισσότερες εξετάσεις αυτή τη φορά, και βρήκαν ότι έχει στρεπτόκοκκο, αλλά διαπίστωσαν ότι τα όργανα του παιδιού είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν βλάβες. Οι γιατροί αποφάσισαν αεροδιακομιδή στο Children’s Health Care της Ατλάντα. Εκεί οι γιατροί είπαν ότι στη μητέρα ότι η κόρη της ήταν σε σοβαρή κατάσταση και είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή λόγω σηπτικού σοκ. Αφού την επανέφεραν, τη διασωλήνωσαν και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μετά από περίπου μία εβδομάδα, οι γιατροί αποσωλήνωσαν τη Ναταλία, η οποία όταν ξύπνησε, κοίταξε τα χέρια της.

«Κοιτάω τα νύχια μου. Θυμάμαι ότι ρώτησα τη μαμά μου, “Γιατί τα χέρια μου είναι μαύρα και πού είναι τα νύχια μου;”», λέει στο Today.com. «Τα πόδια μου ήταν ακόμα χειρότερα».

Καθώς η Ναταλία πάλευε με τη σήψη, τα τριχοειδή αγγεία στα άκρα της δεν λειτουργούσαν σωστά, με αποτέλεσμα οι ιστοί της να πεθάνουν. Το δέρμα της ξεφλούδιζε και μύριζε σαν ψάρι, λέει, ενώ η αλλαγή επιδέσμου ήταν βασανιστική.

«Τα χέρια μου ήταν σαν βράχοι. Δεν μπορούσα να τα κουνήσω», θυμάται. «Σκέφτηκα ότι αυτό δεν βελτιώνεται. Προχωρήστε και βγάλε τα γιατί δεν τα θέλω πια», λέει. Τελικά, οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν και τα δύο χέρια και τα δύο πόδια.

Οι γιατροί παραμένουν αβέβαιοι γιατί ο στρεπτόκοκκος της έφηβης εξελίχθηκε σε σηψαιμία, αλλά πιστεύουν ότι είναι πιθανό να είχε ένα κόψιμο στο λαιμό που επέτρεψε στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Πολλά για τη σήψη παραμένουν ένα μυστήριο για τους ειδικούς. Ευτυχώς, η σήψη παραμένει ασυνήθιστη.

Αν και οι περισσότεροι θα αντιδρούσαν ή δεν θα μπορούσαν να δεχθούν τους ακρωτηριασμούς, η Ναταλία είχε μία διαφορετική άποψη.

«Δεν ήθελε τα πράγματα να την κρατήσουν πίσω», λέει η μητέρα της. «Είχε ήδη προγραμματίσει ένα ταξίδι μπροστά της και επρόκειτο να το κάνει ό,τι κι αν γινόταν… Είναι ένα πολύ δυνατό κορίτσι και πολύ ώριμη για την ηλικία της».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Διαβάστε επίσης

JAMA: 64.000 γυναίκες και κορίτσια περιμένουν παιδί μετά από βιασμό σε πολιτείες των ΗΠΑ που απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις

O Άδωνις, τα γενόσημα και τo άγχος των καινοτόμων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.