Το ιδανικό διατροφικό πλάνο για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις

Το ιδανικό διατροφικό πλάνο για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, δεν απέχει πολύ από την καθημερινή μεσογειακή διατροφή, αλλά υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε αυτή την ταραχώδη περίοδο!

Οι πολλές ώρες μελέτης μπορεί να σημαίνουν τσιμπολογήματα, ακατάστατα γεύματα και τελικά κακή διατροφή για τα παιδιά, οπότε χρειάζεται ένα διατροφικό πλάνο για τις εξετάσεις.

Συμβουλές για το διατροφικό πλάνο μαθητών που δίνουν εξετάσεις

1. Τρώτε μικρότερα, συχνά γεύματα

Ναι, οι παλιές συμβουλές απώλειας βάρους ισχύουν και για την προετοιμασία για τις εξετάσεις. Τα μικρά γεύματα παρέχουν μια σταθερή παροχή ενέργειας στον κουρασμένο εγκέφαλο των παιδιών.

Εάν δίνετε στο παιδί ένα μεγάλο γεύμα, τότε θα χάσει την ενέργειά του και την εγρήγορση για πολύωρη και ουσιαστική μελέτη.

2. Υγιεινό πρωινό

Αν και οι διαιτολόγοι προτείνουν μικρά συχνά γεύματα, το πρωινό δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα!

Το παιδί πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει στην περίοδο των εξετάσεων, ως εκ τούτου, ένας συνδυασμός πρωινού με δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνης θα κάνει τη δουλειά πιο εύκολη.

3. Προσοχή στα σνακ

Τα σνακ αποκτούν ένα εντελώς νέο νόημα όταν τροφοδοτούν κάποιον που βρίσκεται στην ψυχολογική κατάσταση ενός μαθητή που δίνει εξετάσεις. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός σταθερού σακχάρου στο αίμα.

Προσπαθήστε να παρέχετε σνακ με συνδυασμό πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων, ωμέγα-3 λιπαρών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, γιαούρτι με φρούτα και γκρανόλα, smoothie φρούτων-γιαουρτιού, σάντουιτς λαχανικών και τυριών, με λίγους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

4. Κάντε το πρόγραμμα διατροφής των εξετάσεων πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά εκτός του ότι προστατεύουν την καρδιά, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη, τη συγκέντρωση, ακόμη και στην ανακούφιση από την κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικά το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), έχουν δείξει ότι αυξάνουν τον όγκο του εγκεφάλου, σύμφωνα με το possible.in.

Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή: Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα. Οι σπόροι όπως το λινάρι, το chia, ο ηλιόσπορος παρέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά.

5. Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος των μαθητών

Όταν διψάμε νιώθουμε ευερέθιστοι, άτονοι και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Ένας μαθητής λοιπόν, που προετοιμάζεται για εξετάσεις δεν πρέπει να νιώθει έτσι. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παραμένουν ενυδατωμένοι. Ιδανικά συνιστάται η κατανάλωση 1,5 λίτρου νερού την ημέρα.

Το νερό καρύδας, τα γαλακτώδη ροφήματα, ορισμένα ειδικά τσάγια όπως το χαμομήλι μπορούν όχι μόνο να συμβάλουν στην κάλυψη της συνιστώμενης πρόσληψης υγρών αλλά και να βοηθήσουν στην παροχή θρεπτικών συστατικών και να προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας.

Τροφές που κάνουν καλό στη μνήμη

Ποιες τροφές διεγείρουν τον εγκέφαλο; Σκεφτείτε χρώματα για να ενισχύσετε τη μνήμη! Αν μπορούσατε να φανταστείτε ένα ουράνιο τόξο αλλά φτιαγμένο από τρόφιμα, τότε πώς θα ήταν αυτό;

Σκεφτείτε τα μούρα (κάθε χρώμα και τύπο), ολόκληρα αυγά (ειδικά το κίτρινο ή τον κρόκο), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα, το ροζ του σολομού και τα γήινα χρώματα από ξηρούς καρπούς και σπόρους!

Παρατηρήστε πώς αυτά τα τρόφιμα παρέχουν κάθε θρεπτικό συστατικό: βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, υγιεινούς υδατάνθρακες, ακόμη και νερό! Αυτά λειτουργούν ως τροφές του εγκεφάλου για τη μνήμη.

Προτεινόμενες τροφές όταν μελετάτε για εξετάσεις

Θυμάστε το ρητό, «είσαι ό,τι τρως»; Έτσι, εάν το παιδί σας τρέφεται με εύκολα διαθέσιμα πρόχειρα φαγητά, τότε ο εγκέφαλός του θα έχει κακή απόδοση.

Δεν είναι πραγματικά το καλύτερο σενάριο για τις εξετάσεις που ξεκινούν. Αντίθετα, θα ήταν σοφό να σχεδιάσετε μια καλή δίαιτα για τις εξετάσεις με τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων ενσωματωμένες με σύνεση!

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, φύτρα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.
  • Φρούτα και λαχανικά.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα μεταξύ άλλων.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι.
  • Άφθονο νερό.
    Αν και μπορεί να φαίνονται αδιάφορα σε έναν μαθητή, το κόλπο έγκειται στην προσθήκη τους σε καινοτόμες συνταγές.

Διαβάστε επίσης

Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού η Υγεία – “Σάρωσε” η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου

Κι όμως μου συνέβη: Η επισκληρίδιος στην καισαρική μου δεν “έπιασε”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.