Η υπογεννητικότητα της Ιταλίας – Προειδοποίηση του Πάπα για «δημογραφικό χειμώνα»

Η υπογεννητικότητα της Ιταλίας, αναδεικνύεται σε νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε δραματικό μήνυμα.

Ο μαθητικός πληθυσμός της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά ένα εκατομμύριο την επόμενη δεκαετία λόγω της μείωσης του ποσοστού των γεννήσεων και του συνεχιζόμενου brain drain, της μαζικής μετανάστευσης ειδικευμένων επαγγελματιών στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT ανακοίνωσε ότι οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από τις 400.000 το 2022, σημειώνοντας την 14η συνεχή μείωση, με τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται κατά 179.000 στα 58,85 εκατ.

Η υπογεννητικότητα στην Ιταλία

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι βασική ανησυχία για την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας και την αύξηση του κόστους πρόνοιας.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει καταστήσει το θέμα προτεραιότητα από τότε που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι, δεσμευόμενη να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες για να αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα δήλωσε ότι ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί στα 6 εκατ. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2033-2034 από 7,4 εκατ. το 2021, με 110.000-120.000 λιγότερους μαθητές να μπαίνουν στις τάξεις κάθε χρόνο.

«Το σενάριο είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Βαλντιτάρα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του σε συνέδριο για το θέμα αυτό.

Δημογραφικός χειμώνας

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που έχει προειδοποιήσει ότι η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με «δημογραφικό χειμώνα», αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο αύριο.

Η απότομη μείωση των μαθητών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των δασκάλων σε 558.000 το 2033/34 από πάνω από 684.000 σήμερα, πρόσθεσε ο Βαλντιτάρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι η μείωση είναι αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης ειδικευμένων επαγγελματιών που εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να βρουν καλύτερη εργασία στο εξωτερικό.

«Εάν οι δημογραφικές τάσεις μείνουν ως έχουν σήμερα, σε 30 χρόνια θα υπάρχουν 5 εκατ. λιγότεροι (Ιταλοί) και θα έχουμε χάσει 2 εκατ. νέους ανθρώπους», δήλωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης

Ο σταράτος Γιάννης, η ανερχόμενη Ειρήνη και η «απερχόμενη» Agata

Επτά συμβουλές ενός πολύπειρου ταξιδιώτη που μάλλον δεν ακούτε συχνά – Τα τσιγάρα και ο γάντζος ασφαλείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.