Πνευμονίες – RSV δημιουργούν επικίνδυνο “κοκτέιλ” – Η ανησυχία των γονιών στο “κόκκινο”

Γρίπη, αναπνευστικοί ιοί, πνευμονίες, λοιμώξεις, ένα ποτ πουρί εκρηκτικό που έχει φέρει σε κορεσμό τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι απλές κλίνες νοσηλείας αλλά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία Παίδων, παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV ενώ σε έξαρση είναι και οι πνευμονίες. Οι γονείς είναι σε μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή μάλιστα, που τη Δευτέρα, θα σημάνει το κουδουνάκι της επιστροφής στα σχολεία.

Υπάρχουν και αρκετές εισαγωγές παιδιών με γρίπη, αλλά ο RSV είναι ο συχνότερος λόγος εισαγωγής σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τους παιδιάτρους. Από την άλλη, ο κορονοϊός παραμένει χαμηλά αυτή τη στιγμή μεταξύ των παιδιών.

Επίσης, κάτι που δεν υπήρχε άλλη χρονιά και έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ο μεγάλος αριθμός των βακτηριακών λοιμώξεων, που μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και δύο εβδομάδες μετά την αποδρομή της αρχικής ίωσης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες.

Επίσης, καλεί τους γονείς να φορούν μάσκες στα παιδιά τους σε χώρους που έχει συγχρωτισμό, και να κάνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, σημειώνει επίσης πως «εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό», σχολιάζει.

Ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα. «Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες», τόνισε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς, είμαι και εγώ γονέας δύο μικρών παιδιών. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, υπάρχουν γενόσημα, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη», συμπλήρωσε.

Μάλιστα ειδικά για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» τόνισε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια τα ελληνικά γενόσημα».

“Την ερχόμενη Δευτέρα, το σύστημα έρχεται σε πλήρη λειτουργία και περιμένουμε την αποκατάσταση του προβλήματος σε 10 ημέρες. Τα εισπνεόμενα έχουν έρθει ήδη στη χώρα. Τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση”.

Τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά δήλωσε ο Υπουργός. Προσοχή αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η αφοσίωση στην πολιτική, το bullying και η «μάχη» με την παχυσαρκία

Κορονοϊός: Συνομιλίες Κίνας – Pfizer για εκχώρηση του αντιικού φαρμάκου Paxlovid

Αγαπάτε τα ακτινίδια; Δείτε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.